19 Ocak 2018 Cuma

Yükselen ABD Faiz Oranları Neden Piyasaları Bozmuyor?

Ak Yatırım Menkul Değerler Araştırma Departmanının hazırladığı ABD Piyasaları Değerlendirmesi aşağıda yer almaktadır:

Hepinizin yakından takip ettiği üzere 2018 yılı bütçesi üzerinde anlaşma sağlanamayan ABD, 1 Ekim 2017 tarihinden bu yana geçici bütçe ile idare ediliyor. ABD Başkanı Trump, Meksika sınırına duvar örülmesi, savunma harcamaları üzerindeki limitin kaldırılması veya artırılması, Obama döneminde ABD"de kabul edilen 800 bin göçmen çocuğun sınır dışı edilmesini istiyor. Demokratlar ise göçmenlerin sınırdışı edilmesine kesinlikle karşı. Bu konuya ilişkin olarak son günlerde geri adım atan Cumhuriyetçiler, konuyu başka bir yönden ele alarak çocuklar için geçerli olan sağlık sigortasının kapsamının artırılmasını öneriyorlar. Ancak ABD Başkanı Trump"ın dün attığı "tweet" ile sağlık sigortasının kapsamının genişletilmesinin ancak kalıcı (2018) bütçe ile olabileceği yönündeki açıklaması kendi partisinin attığı adımları da zedelemiş durumda. Sözün özü, bırakın 2018 bütçesini, bugün süresi dolan geçici bütçenin bile uzatılması tehlikede.

Peki geçici bütçenin süresi uzatılmaz ve "hükümet kapanması (government shutdown)" olarak anılan ve hükümetin geçici olarak bazı faaliyetlerini askıya aldığı bir döneme girilirse ne olur? S&P500"de geçici bütçe üzerinde yeniden anlaşılacağı haberleri gelene kadar satıcılı bir seyir olabilir. Dolarda kısa süreli global değer kaybı, ABD faiz oranların yükseliş olabilir. Hükümet kapanması ve piyasa etkisi için hazırladığımız rapora ulaşmak için tıklayınız.

ABD faizleri demişken, 10 yıl vadeli faiz oranları %2,62 zirvesini aşıyor, peki neden dolarda değerlenme veya hisse senetlerinde satış görmüyoruz? Hemen dönüp ABD 10 yıllık modelimize bakalım. Mevcut ABD büyüme ve istihdam verileri, Çin büyümesi, AB ekonomisinin gücüne ilişkin göstergeler, dünya ekonomisinin %2,8"e kadar olan faizleri kaldırabileceğini gösteriyor. Buna ilaveten yalnızca faiz oranları değil faizin oynaklığına bakmak lazım. Burada ABD faiz oranlarının oynaklığını gösteren "MOVE" endeksi henüz ortalamasından belirgin şekilde (2-standard sapma) sapmış değil. Move endeksinde 55 seviyyelerine yakınlaşma olur ise hisse senetlerinde bir miktar satış, dolarda değerlenme görülebilir. Ancak global risk iştahındaki kuvvetli seyir (aynı 2004-2007) döneminde olduğu gibi ABD faizlerindeki yükselişin gelişen ülke hisse senetleri ve BIST100"deki yukarı yönlü seyiri bozmasını engellemiyor. BIST100"de kısa vadeli trend 114-144.5 üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü olumlu ivme devam edebilir. Dolar/TL"de 3,86 üzerine çıkılmadığı sürece 3,62-3,66 isteği devam edebilir.

Mevcut global ekonomik büyüme ABD faiz oranlarında %2,8"e kadar yükselişi açıklayabilir...

Move endeksi (ABD faiz volatilitesi) henüz piyasaları bozabilecek seviyelere ulaşmadı...

Bugün... Fitch Türkiye kredi notu görünüme ilişkin değerlendirme yapıyor. Kredi notunda bir değişim beklemiyoruz. Raporun piyasa etkisinin sınırlı olabileceğini öngörüyoruz. Türkiye yabancı para kredi notu Fitch tarafından yatırım derecesinin bir basamak altında yer alıyor ve görünüm "durağan



www.akyatirim.com.tr

***
Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

- http://eborsahaber.com/89196/2018/piyasalar/yukselen-abd-faiz-oranlari-piyasalari-bozmuyor/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder