21 Ocak 2018 Pazar

Fitch Türkiye’nin Kredi Not ve Görünümü Değiştirmedi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye"nin kredi notunu "BB+" seviyesinde, not görünümünü ise "durağan" olarak korudu.

Fitch, 27 Ocak 2017 tarihli değerlendirmede, Türkiye"nin yabancı para cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir alt kademesi olan "BB+" seviyesine indirmesinden sonra, 21 Temmuz 2017 tarihindeki son değerlendirmesinde ise değişikliğe gitmemişti.

Fitch açıklamasında, "Ekonomik büyüme 2017"de çok güçlüydü, tahmin yüzde 6,8 iken 5 yılın ortalaması yüzde 5,6 ve emsal ülkelerin ortalaması yüzde 3,5. Büyüme 2017"deki teşvik önlemleri ile desteklenirken ana ticari partnlerlerdeki güçlü büyüme ile turizmdeki kademeli iyileşmeden destek buldu. 2018"de daha sıkı mali ve parasal politikaların etkisi ve kredi imkanının azalması ile büyüme hızının yüzde 4,1"e düşmesi bekleniyor. 2019 seçimleri öncesi yenilenen teşviklerle 2019"un büyümesi ise yüzde 4,7"ye sıçrayabilir" ifadelerine yer verildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, para politikası ile ilgili olarak, "Para politikasının enflasyonu hedefe yaklaştırmakta ısrarla yetersiz olduğu kanıtlanırken karmaşık politika çerçevesi de iletim mekanzimalarını yavaşlatıyor. Enflasyon 2017"de ortalama yüzde 11,1 olarak Türkiye"yi Fitch"in B"nin üzerinde not verdiği kategoride çift haneli enflasyon yaşayan iki ülkeden biri yaptı. Enflasyon beklentileri yükseldi ve Fitch, 2018"de de enflasyonun çift hanede kalmasını bekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kredi Notunu Etkileyebilecek Faktörler


Fitch Ratigs’den yapılan değerlendirmede kredi notunu etkileyebilecek  faktörler şu şekilde sıralandı:

-Dış finansman görünümüne olan hassasiyete bağlı stresin artışı,

-Politik görünüm ve güvenlik koşullarında önemli bir bozulma ile kamu maliyesinde kamu borcu/GSYH rasyosunu emsal ülkelere yaklaştıracak bir bozulmayı

negatif kredi nota neden olabilecek ana faktörlerdir.

-Dışa bağımlılığı azaltacak ve yapısal eksiklikleri hedef alan reformlar

-Makroekonomik verilerde iyileşmeyi destekleyen politik görünümde ve güvenlik durumunda iyileşme,

pozitif kredi notu sağlayacak faktörlerdir. - http://eborsahaber.com/89219/2018/gundem/fitch-turkiyenin-kredi-not-gorunumu-degistirmedi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder