28 Ağustos 2015 Cuma

Dolar ne oldu?

ABD Merkez Bakasının faiz artışına ilişkin beklentileri kapsamında ‘’dikkatle takip edilmesi gereken veriler’’ diye adlandırdığı istihdam ve büyüme verileri, artışa yeşil ışık yakarken konut piyasasında henüz normalleşmeye işaret eden etkili bir veri açıklanmadı.


Çin, Almanya ve Euro Bölgesi gibi büyük ekonomilerde büyüme referanslı verilerin beklentileri karşılamaması EMTİA fiyatlarında geri çekilmelere neden oluyor. Satışlar ile birlikte küresel kurumsal yatırımcılar, nakde geçerek ABD dolarına talep getiriyor.


Önümüzdeki dönemde yukarıda özetlediğimiz FED faiz artırımı, küresel büyüme ve EMTİA fiyatları etkisini geri döndürebilecek bir gelişme yaşanmaz ise ABD doları gelişen ülkeler para birimleri karşısında güçlenmeye devam edecektir. Ancak bu denklemdeki problem para birimi kuvvetlenmiş ABD’nin ihracat bacağındaki zayıflama olarak ortaya çıkacaktır ki ABD ekonomi kurmayları bu konuda önlemler almak zorunda kalabilir! Bu nedenle ABD para politikaları dolar yatırımcıları tarafından dikkatle izlenmelidir.


Haftanın son gününe uluslararası piyasalarda 2,7833 TL’den başlayan Dolar/TL kuru gelen alımlar ile birlikte en yüksek 2,7977 TL’ye kadar yükselse de haftayı 2,7704 TL’den kapattı. 2,7977 TL ile tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 2,8097 TL’ye çok yaklaşması ve ağırlıklı ortalamalarının çok üzerinden işlem görmesi bu hafta Dolar/TL’ye satış baskısı oluşturabilir. Hafta boyunca takip edeceğimiz referans stop-loss veya kar realizasyon noktası 2,7444 TL’den geçerken, bu noktanın altında oluşabilecek anlamlı geri çekilmeler satışları derinleştirirken, üzerinde tutunması yukarı yönlü hareketini devam ettirecektir.


dolar020815


Dolar ne oldu?
#eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder