30 Ağustos 2015 Pazar

Hamilelikte Cilt Bakımı


160x600-kadinGebelikte
ne tür cilt bulguları ortaya çıkar ve nedeni nelerdir?


Gebelik kadınların en özel dönemlerinden biridir. Hemen hemen gebelerin hepsinde çeşitli deri bulguları gözlenir. Gebelik döneminde başta hormonal olmak üzere; metabolizma, bağışıklık sistemi gibi çeşitli yaşamsal fonksiyonlarda değişiklikler ortaya çıkar.  Bu değişiklikler gebenin derisi ile birlikte deri eklerinde (yağ bezi, ter bezi, saç, kıl, tırnak gibi) değişikliklere neden olur.


Gebeler size sıklıkla hangi yakınmalar ile başvuruyorlar?


En sık yüzde gebelik maskesi olarak adlandırılan kahverengi renk değişikliği ve çatlaklar yakınması ile muayeneye geliyorlar.


Gebelik maskesini anlatabilir misiniz? 


Gebelik maskesi yüzde güneşe en çok maruz kalan alanlarda görülen kahverengi renk değişikliği ile karekterize bir durumdur.  Gebelik maskesi gebe kadınların %70’inden fazlasında gözlenir. Genellikle ikinci 3 aylık dönemde görülmeye başlar. Ortaya çıkmasında genetik ve hormonal etkilerin yanı sıra,  güneş temasının etkisi de çok önem taşır. Bu konuda bilinmesi gereken bir durum da, doğum kontrol ilaçlarının da benzeri renk değişikliği yapmasıdır.


Çatlaklar da sıklıkla gebeleri rahatsız eden bir durumdur, değil mi?


Deride gözlenen çatlaklar da gebelerde gözlenen önemli deri sorunlarından biridir. Nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak genetik özellikler, gebelik sırasında değişen hormonlar ile derideki gerilme gibi faktörlerden kaynaklandığı düşünülür. Gebelikte kilo artışı ile tüm vücut derisinde ve bebeğin büyümesine bağlı olarak da karın bölgesindeki deride gerilme ortaya çıkar. Çatlaklar sıklıkla karın, kalçalar, üst bacak, kasık ve memelerde gelişir.  Başlangıçta kırmızı-mor renklidir, giderek deri rengine veya beyazımtırak bir renge dönüşür.


Gebelik döneminde ter ve yağ bezleri etkilenir mi?


Gebelikte ter ve yağ bezi değişikliklerine bağlı yakınmalar da önem taşır. Ter bezlerinde farklı bulgular gözlenebilir: Gebelik sırasında hormonal değişikliklere ve kilo artışına bağlı olarak, ter bezi aktivitesinde belirgin derecede artma ve buna bağlı olarak aşırı terleme ortaya çıkabilir. Aksine bazı gebelerde de terlemede azalma olabilir. Hatta buna bağlı olarak ter bezi hastalıklarında da gebelik süresince geçici bir iyilik hali bile görülebilir. Yağ bezi değişikliklerine gelince; gebelikte özellikle son 3 aylık dönemde yağ bezi aktivitesi ve buna bağlı olarak deride yağ (sebum) üretimi artar. Bu nedenle gebelik sırasında deride yağlanma oldukça sık olan şikayetlerden biridir. Ayrıca yağ bezleri genişleyip daha görünür olabilirler. Örneğin gebelik sırasında meme başını çevreleyen koyu renkli kısımda yağ bezleri küçük kabarcıklar şeklinde gözlenir. Bu durum da gebelerin sıklıkla endişelendiği bir durumdur.


Deride gözlenen diğer değişiklikler nelerdir?


Bazı kadınlar sivilce, bazıları benler, bazıları da deri üzerinde yeni ortaya çıkan kabarıklıklardan yakınırlar. Sivilce genellikle gebelik sırasında geriler. Bazı kadınlarda ise gebelik döneminde sivilce ortaya çıkabilir. Hatta gebeliğin ilk aylarında bile dikkati çekebilir. Sivilce genellikle kıllanma artışı ile birlikte gözlenir. Bazı gebeler benlerinden şikayetçi olur. Benler gebelik sırasında ilk kez gelişebileceği gibi, önceden var olanlar benlerde genişleme ve koyulaşma olabilir. Yeni ortaya çıkan ben, ya da önceden var olan ben üzerinde değişiklik varlığında mutlaka dermatoloğa başvurulmalıdır. Çok nadir gözlense de, melanoma denilen kanserin de bu şekilde bir bulguya neden olabileceği unutulmamalıdır. Diğer bir deri değişikliği yumuşak fibrom oluşumudur. ‘Yumuşak fibrom’,  genellikle deri renginde, saplı, yumuşak, küçük kabarıklıklar şeklindedir. Bu değişiklikler en çok yüz, boyun yanları, koltuk altı ve meme altlarında görülür.


Saçlar bütün kadınların en önemli aksesuarıdır. Gebelerde saçlar ve vücut kıllarında değişiklik gözlenir mi?


Gebelik döneminde saçlar ve vücut kıllarında bazı değişiklikler ortaya çıkar. Normal şartlarda bazı saç telleri her biri farklı zamanda olmak üzere, belirgin bir kellik oluşturmadan dökülür ve yerlerine yenileri çıkar. Gebelik döneminde bu durumda farklılık olur ve dökülmesi gereken saçlar dökülmez. Böylece gebelik sürecinde kadınlarda genellikle saçlar gürleşir. Hatta saç telleri de kalınlaşır. Ancak doğum sonrasında kadınları endişelendirecek şekilde saçlarda dökülme ortaya çıkar. Dökülme genellikle doğum sonrası 1. ay sonunda başlar, 6 ila 15. ayda normal dengesine ulaşır. Çok nadir olarak da gebelik döneminde saç dökülmesi ortaya çıkabilir. Kıllardaki değişikliklere gelince: Gebelik döneminde kıllarda da bazı değişiklikler gözlenir ve hatta bu durum gebeliğin erken dönemlerinde bile dikkati çeker. Yüz bölgesi (üst dudak, çene ve yanaklar) başta olmak üzere, kollar, bacaklar, sırt ve göbek ile genital bölgenin kıllı alanı arasında kıllarda belirginleşme; bazen de fazla olmamakla birlikte bir oranda kıllarda artış gözlenebilir. Kıllanmada artış, özellikle siyah renkli saça sahip kadınlarda ya da gebelik öncesi dönemde belirgin vücut kılları olan kadınlarda daha sık ortaya çıkar.


Son olarak bazı gebelerde deride kuruluk, ellerde temas dermatiti gibi sorunlar olabilmektedir. Bu nedenle gebelerde deri bakımında nelere dikkat edilmelidir? 


Gebeler herhangi bir sorunları olduğunda mutlaka hekim önerisi almalıdırlar. Deride oluşmuş hasarı onarmak ya da deriye bakım uygulamak amacı ile zaman zaman deri bakım ürünleri kullanımı gerekebilir.  Burada asıl amaç bebeğe zarar vermemektir. Bu nedenle deriye de sürülse kan dolaşımına geçtiği zaman bebeğe zarar vermeyen maddeler ve aynı zamanda bebek derisi için kullanılan maddeleri içeren ürünler tercih edilmelidir. Örneğin dekspantenol bunlardan biridir. Yıllardır yeni doğan bebeklerde de kullanılmaktadır. Dekspantenol,  B kompleks vitaminlerinden biri olan pantotenik asitin (vitamin B5’in) provitaminidir. İyi bir nemlendiricidir. Dermisin ana hücrelerinden olan fibroblastların çoğalmasını  sağlar. Böylece yara iyileşmesi ve hasarlanmış deri onarımında yararlı etkileri vardır. Aynı zamanda inflamasyonu azaltır. Bu amaçla bazı doğal yağlar da kullanılabilir.


 


 



Hamilelikte Cilt Bakımı
#eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder