22 Aralık 2015 Salı

Çin, Ekonomi Toplantısı"nda Beş Görev Belirlendi

Çin’in Merkezi Ekonomi Çalışmaları Toplantısı dün Beijing’de sona erdi. Toplantıda önümüzdeki yıl ve daha sonrasında talebin uygun şekilde artırılmasının yanı sıra, yapısal arz reformunun pekiştirilerek birbiriyle koordineli beş politika uygulanması gerektiğine karar verildi.


Toplantıda aynı zamanda, önümüzdeki yılın ekonomik çalışmaları için beş başlıca görevi de ileri sürüldü. Ekonomistler, toplantıda ortaya konan ekonomi anlayışıyla vurgulanan yapısal arz reformunun yeni ekonomik normlara uygun ve yön verici nitelikte olduğunu vurgulayarak, bunun Çin ekonomisinin sağlıklı ve istikrarlı kalkınmasının hızlandırılması için büyük önem taşıdığına dikkat çekti.


Toplantının basın bülteninde, 2016 yılı, “orta halli refah toplumunun kapsamlı şekilde inşa edilmesinde kritik aşamanın başlangıç yılı ve yapısal reformların hızlandırılmasının anahtar yılı” biçiminde nitelendi.


Wanbo Yeni Ekonomi Araştırma Enstitüsü Başkanı Teng Tai, yapısal arz reformunun öneminin yeni bir düzeye çıkarılmasının, toplantının en çok dikkat çeken yönlerinden biri olduğunu belirterek, “Toplantıda mevcut arz yapısının geri kalmışlığı üzerinde duruldu ve yapısal arz reformunun pekiştirilmesinin öneminin altı çizildi. Bunun yanı sıra, arz reformuna paralel olarak beş ilave destekleyici politika belirlendi” ifadelerini kullandı.


Toplantıda önümüzdeki yıl ve daha sonraki dönemde talebin uygun şekilde artırılmasının yanı sıra, yapısal arz reformunun pekiştirilerek birbiriyle eşgüdümlü beş politika uygulanması gerektiği belirlendi. Bu konuyu, Wanbo Yeni Ekonomi Araştırma Enstitüsü Başkanı Teng Tai ise, “Yapısal arz reformunda öncelikle yeni arza yön verilerek yeni dinamik, yeni tüketim ve yeni sektör oluşturulması ve ekonominin canlandırılması gerekiyor” dedi.


Öte yandan, toplantıda üretim kapasitesinin düşürülmesi, stok azaltımı, kaldıraç düşürülmesi ve maliyet indirimi de önümüzdeki senenin başlıca görevleri olarak belirlendi.


Tsinnghua Üniversitesi Çin ve Dünya Ekonomileri Araştırma Merkezi Başkanı Profesör Li Daokui, bir dizi görevin ileri sürülmesinin, önümüzdeki yıl ilgili ekonomik politikaların hazırlanmasını doğrudan etkileyeceğini söyleyerek “Üretim kapasitesinin düşürülmesi ve stokların giderilmesi, gelecekte ekonomi ve finans alanlarını doğrudan etkileyecek” dedi.


Toplantıda önümüzdeki yılın başlıca görevleri ileri sürülürken, gelecekteki ekonomi politikalarının yönelimleri hakkında da bilgi verildi. Örneğin, reel ekonomik girişiminde bulunan işletmelerin maliyetleri düşürülecek, köylü işçiler kentlileştirilecek, etkin talep genişletilecek ve emlak sektörü istikrarlı kılınacak.


 



Çin, Ekonomi Toplantısı"nda Beş Görev Belirlendi #eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder