22 Aralık 2015 Salı

Çin"in 40 şehrinde hava kirliliği alarmı verildi

Çinli yetkililer, Pekin ile birlikte komşu Tianjin şehri ve Hebei Eyaleti’nin Baoding, Handan, Langfang ve Xingtai şehirlerinde hava kirliliğinin çok zararlı seviyelere ulaşması nedeniyle kırmızı alarm verildiğini belirtti.


Pekin’de 6-9 Aralık’ta ilk, 19-22 Aralık tarihlerinde ise ikinci kez ikinci kırmızı alarm verilmişti. Tianjin’de bu geceden perşembe sabahına kadar geçerli olmak üzere ilk kez kırmızı alarm veriliyor


Pekin’de havada metreküp başına düşen zararlı parçacık oranını ölçen PM 2,5 oranı 465 olurken, kirlilik seviyeleri Pekin Belediyesi Çevre İzleme Merkezi’ne (BMEMC) göre, şehrin güneyinde altı dereceli kirliliği ölçüm sistemi hesaplamasında kirlliğin 6’ye ulaşacağını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise sağlıklı PM 2,5 oranı 25 olarak açıklanıyor.


Yarın ise gün içinde kirliliğin azalarak 4 seviyesine ineceği ancak bu seviyenin de ”tehlikeli” olduğu ifade edildi.


Çin Kırmızı Alarmda Ne Yapıyor?


Çin’de hava kirliliği için verilen kırmızı alarm süresince şehirlerde plakanın son rakamına göre tek-çift plaka uygulanıyor ve araçların yarısının trafiğe çıkışı kısıtlanıyor. 22 milyon nüfuslu Pekin’de 5 milyon araç bulunuyor.


Ayrıca özel ve kamu kurumlarında çalışma saatlerinde esnekliğe gidiliyor. İlk ve orta dereceli okulların da eğitime ara verilmesi tavsiye ediliyor ve inşaat çalışmaları askıya alınıyor. Ayrıca, şehirde açık hava aktiviteleri sınırlanırken, özellikle büyük aktiviteler iptal ediliyor.


Çin
Çin

Kaynak: Cihan



Çin"in 40 şehrinde hava kirliliği alarmı verildi #eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder