24 Aralık 2015 Perşembe

İntegral Menkul Değerler 24.12.2015 Forex Bülteni

GÜNÜN AJANDASI


ABD İlk İşsizlik Başvuruları: Devlete ait iş bulma kurumuna ilk kez yapılan başvuruların sayısını izleyen, ilk işsizlik başvuruları verisinde yükseliş yaşanması, ülkede işsiz sayısını artmakta olduğu gösterir. İşsiz sayısında yaşanan artışın, normal şartlarda ülke para birimi üzerinde negatif etki meydana getirmesi beklenmektedir. Haftalık olarak açıklanan veri için beklentinin geçtiğimiz haftanın bin kişi gerisinde 270 bin seviyesinde bulunuyor. (15.30)


ABD Devam Eden İşsizlik Başvuruları: İş bulma kurumuna işsizlik ödeneği almak için yapılan başvuru sayısını izleyen ekonomik verinin, geçen dönemlere göre artış kaydetmesi ekonomide yaşanan yavaşlamayı göstermesinden dolayı, ülke para birimi üzerinde olumsuz etki yaratması beklenir. Geçtiğimiz döneme göre 38 bin kişi azalış kaydetmesi beklenen devam eden işsizlik başvurularında yaşanabilecek düşüş ABD Dolarında değer artışına neden olabilir. (15.30)


EKONOMİK GELİŞMELER


Türkiye


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ekonomistler ile bir araya geldiği toplantıda para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğinin altını çizdi. Başçı, önümüzdeki dönemdeki sadeleşme politikasına ilişkin olarak da piyasa oynaklıklarının azalması gerektiğini belirtti. Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında bit önceki yılın aynı ayına göre %2,1 artış gösterdi. İpotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,7 oranında azaldı.


ABD


ABD’de Kasım ayında bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksi aylık bazda %0,1 artarken, yıllık bazda hesaplanan fiyat endeksi ise %1,3’te sabit kaldı. Çekirdek PCE, Fed tarafından enflasyon göstergesi olarak takip ediliyor. ABD’de Kasım ayında dayanıklı tüketim malları siparişi düşüş beklentilerine rağmen değişim göstermedi. Çekirdek olarak hesaplanan satışlarda ise %0,1 düzeyinde düşüş dikkat çekiyor. ABD’de Kasım ayında yeni konut satışları beklentilerin altında 490 bin olarak açıklandı. Açıklanan veri aynı zamanda bir önceki verinin de altında gerçekleşti. ABD’de Aralık ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi Kasım ayına göre artarak 92,6 seviyesine yükseldi. Endeksin artışındaki ana etken ise cari ekonomik duruma ilişkin değerlendirmeler olarak görülmekte.


Avrupa


Fransa’da yılın üçüncü çeyreğinde ekonomi bir önceki çeyreğe göre beklentiler çerçevesinde %0,3 büyürken, geçen yılın aynı dönemine göre ise büyüme  %1,1 olarak gerçekleşti. İngiltere’de yılın üçüncü çeyreğinde ekonomi, bir önceki çeyreğe göre beklentilerin altında %0,4 büyüme gösterdi. Ekonomide yıllık büyüme ise %2,3’ten %2,1’e geriledi.  Üçüncü çeyrekte cari işlemler dengesi ise 17,5 milyar Sterlin açık verdi.


Petrol


ABD’de geçtiğimiz hafta ham petrol stokları 5 milyon 877 bin varil azalırken, Cushing Merkezinde ise stoklar 2 milyon 45 bin varil artış gösterdi. ABD’de ithalat 986 bin varil azalırken, üretim ise 3 bin varil artarak 9 milyon 179 bin varile yükseldi.


Japonya


Japonya Merkez Bankasının 18-19 Kasım tarihlerinde yapılan para politikası kurulu toplantısının tutanakları açıklandı. Üyeler, gelişmekte olan piyasalarda iyileşme ile birlikte şirketlerin harcamaları arttırmaya başlayacakları konusunda iyimserliklerinin devam ettiğini belirttiler. BoJ Başkanı Kuroda açıklamalarında, ülke ekonomisinin yüzde 2 enflasyona ulaşmak için doğru yolda olduğunu, enflasyonun ancak ücret artışıyla desteklenirse sürdürülebilir olacağının da altını çizdi. İş gücündeki daralamnın diğer ülkere göre daha hızlı olduğunu ve acilen düzeltilmesi gerektiğini de vurguladı. Japon hükümetinin, Maliye bakanlığı tarafından hazırlanan 2016 mali yılı bütçe tasarısını onayladı. Ekonominin canlandırılması ve kamu borcunun azaltılması amacının başarılması için yüksek büyük ve vergi geliri öngören bütçe parlamentoya sunuldu. 1 Nisan 2016 yılında uygulamaya girmesi öngörülen bütçenin büyüklüğü ise 96.72 Trilyon Yen olarak belirlendi.


Ons altın, 1065$ desteğinin üzerinde seyrediyor


Ons Altın, bu hafta 1080$ seviyesine doğru yükselmesine rağmen bu direnci aşamadığı görüldü. 1080$ seviyesinden satış baskısı ile 1070$ seviyesinin altını test etti. Dolar endeksi, 98.00 seviyesinin üzerindeki seyrini koruyor. Endeksin bu seviyelerde kalıcı olması Doların güçlü durduğuna işaret ediyor. Altına yönelik son bir haftada vadeli piyasalarda ve fiziki olarak bir miktar talep artışı oluştu ancak Dolardaki güçlü duruş, Ons altının yükselişini engelledi. Altında halen bir miktar da olsa talebin devam ettiği görülüyor. Bu nedenle, ons altının 1065$ seviyesinin üzerinde tutunması önemli olacaktır. Eğer bu seviyenin üzerinde tutunmayı başarırsa yeniden 1080$ seviyesini test etme şansı olabilir. Ons altını teknik açıdan ele aldığımızda, 1080$ seviyesinin üzerinde kalıcı seyirlerin oluşması ons altında yükselişin sürebileceği anlamına geliyor. Ancak, şimdilik bu senaryo gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle, ons altın 1065$ desteğinin üzerinde kalarak, bir süre 1070$-1080$ aralığında dalgalanmayı sürdürebilir. Ons altında satış baskısının hızlanabilmesi için 1065$ desteğinin altında kalıcı seyirler görülmesi gerekebilir. Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları açıklanacak, yarın ise noel tatili sebebiyle piyasalar kapalı olacaktır.


Dirençler: 1080-1082/ 1089/ 1098


Destekler:1065/ 1058/ 1052


ABD’de ham petrol stoklarındaki düşüş petrol fiyatlarını yukarı taşıyor


ABD ham petrolü, dün ABD’de ham petrol stoklarının azalması ile birlikte yükselişte. ABD’de petrol ihracatına izin verilmesi sonrası Brent ile WTI arasındaki makasın kapanması ham petrolde yükseliş getirmişti. Dün açıklanan stok verilerine bakıldığında artış beklentilerine karşın stoklarda 5,87 milyon varillik düşüş dikkat çekiyor. Ayrıca dün Baker Hughes’ın yayımladığı sondaj faaliyetleri raporuna göre geçtiğimiz haftaya göre bu hafta 3 sondaj kuyusunun kapandığı dikkat çekiyor. Genel görünümde arz fazlası sürüyor olsa da petrol ihracatına izin verilmesinin stokları azaltacağı beklentisi yükseliş hareketini beraberinde getiriyor. WTI teknik olarak incelendiğinde alçalan direnç çizgisi olan 37,50 – 37,85 bandında zorlanma görülmekte. Ham petrolün bu direncin üzerine çıkması ve bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 38,50 ve 39,00 dirençlerine doğru ivme oluşabilir. Geri çekilmede ise 36,90 ve 36,20 destekleri dikkat çekiyor.


Dirençler: 37,50 – 37,85 / 39,00 / 40,00


Destekler: 36,90 / 36,20 / 35,50 /


Noel Tatili öncesi parite fiyatında önemli bir değişim yaşanmıyor


EUR/USD paritesi, 1.0980 direncinden geri çekilmeye başladı. Dün Euro bölgesi ülkelerinde Fransa’da açıklanan üçüncü çeyrek büyüme oranı %0.3 olarak gerçekleşti. Açıklanan verinin içeriğinde hane halkı satın alma gücünün geri kazanıldığı ve bu durumun şirket karları üzerinden olumlu etkiler yarattığının altı çizildi. Günün erken saatlerinden açıklanan Fransa GSYIH verisi piyasada net bir etki yaratmadı. ABD’de ise kişisel gelirlerde %0.3 artış olduğu görülürken, kişisel harcamalarda da %0.3 artış yaşandığı açıklandı. Kasım ayına ait dayanıklı tüketim malları siparişi miktarlarında değişim olmazken, çekirdek verinin %-0.1 azaldığı görüldü. Açıklanan ABD verilerinin yarın başlayacak olan Noel tatili öncesinden parite fiyatında önemli bir etki yaratmadı. Bugün ABD’de açıklanacak olan haftalık istihdam verileri haricinde önemli bir ekonomik gelişmenin yaşanması beklenmiyor. Noel bayramı öncesinde Avrupa’da çoğu ülkenin tatil olmasına bağlı olarak paritede sakin bir seyir görebiliriz. EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde, fiyatın 1.08 üzerinde kalmaya devam ettiği görülüyor. Uzun vadede Mart ayından başlayan trendin kırılması sonrasında yaşanan satış baskısı ardından gelen yükseliş sonrasında fiyatın Omuz Baş Omuz oluşumu içinde hareket ettiği görülüyor. İlerleyen süreçte 1.0980 üzerine çıkılmadan 1.0800 altında kalınma OBO formasyonun kırılmasına ve satış baskısının ağırlık kazanmasına neden olabilir. Bundan dolayı 1.08 desteğinin dikkatle izlenmesinde yarar var.


Dirençler: 1.0980 / 1.1045 / 1.1085


Destekler: 1.0800 / 1.0755 / 1.0685


İngiltere GSYIH artış oranı ılımlı büyümeyi işaret etti


GBP/USD paritesi, İngiltere’de açıklanan 3.çeyrek GSYIH ile birlikte yükseldi. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan ekonomik büyüme raporunda, İngiltere ekonomisinin 2015 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0.4 geliştiğini ve 2014 yılı üçüncü çeyreğine göre büyümenin %2.1 oranında gerçekleştiğini duyurdu. ABD’de ise dün açıklanan kişisel gelirlerde %0.3 artış olduğu görülürken, kişisel harcamalarda da %0.3 artış yaşandığı açıklandı. Kasım ayına ait dayanıklı tüketim malları siparişi miktarlarında değişim olmazken, çekirdek verinin %-0.1 azaldığı görüldü. Açıklanan ABD verilerinin bugün başlayacak olan Noel tatili öncesinden parite fiyatında önemli bir etki yaratmadı. Bugün ABD’de açıklanacak olan haftalık istihdam verileri haricinde önemli bir ekonomik gelişmenin yaşanması beklenmiyor. Noel tatili öncesinde fiyat hareketinde yavaşlama yaşanabilir. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; paritenin ana düşüş trendi altında oluşan ve trende paralel devam eden düşüş kanalının içinde hareket ettiği görülmekte. Bu yıl içinde Nisan ayında test edilen 1.4855 seviyesinin de aşağısına geçen fiyatta kanal alt bandının bulunduğu 1.4820 ile daha önce ara destek/direnç bölgesi olarak çalışan 1.4800 arası destek alanı olarak çalışmış durumda. Ana destek bölgesi ise 1.4730 seviyesinden bulunuyor.


Dirençler: 1.4905 / 1.4960 / 1.4980


Destekler: 1.4855 / 1.4800 / 1.4730


Bugün kurda yatay seyirler görülebilir


USD/TRY paritesi, 2.90 seviyesinin üzerinde ısrarlı duruşunu koruyor. Bu hafta açıklanan TCMB faiz kararının etkisiyle, sert hareketlenmeler görülen USD/TRY paritesinde, TCMB’nin etkisi dağılmış durumda. Parite, 2.90-2.9450 aralığında denge arayışını sürdürüyor. Dolar endeksinin ise 98.50 direncini aşılamadığı görülmekte. Dolar endeksinin, bu direnci aşmakta başarısız kalması, USD/TRY’nin yükselişini de engelliyor. Bugün içerisinde, ABD’den haftalık işsizlik başvuruları açıklanacak, yarın ise noel tatili sebebiyle piyasalar kapalı olacak. Bu nedenle, bugün USD/TRY’de yatay bir seyir izleyebiliriz. USD/TRY paritesini teknik açıdan incelediğimizde, 2.90 seviyesinin altına geri çekilmeler şimdilik zor gözüküyor. Paritenin, 2.90 seviyesinin üzerinde seyrini koruması ilerleyen günlerde yükseliş görüntüsünü destekleyebilir. Paritede, güçlenmeden bahsedebilmemiz için 2.9450 seviyesinin üzerinde kalıcı seyirler görülmesi gerekebilir.


Dirençler: 2,95/2,9850/3,00


Destekler: 2,9175/2,90/2,8850


Dolar/Yen kritik destekleri test ediyor


USD/JPY paritesi yılın son günlerinde BoJ’dan gelen açıklamalar ile birlikte düşüşünü koruyor. BoJ’un Kasım ayı toplantı tutanaklarında kurul üyelerinin büyük bölümü ücret ve sermaye artışlarındaki yavaşlığa dikkat çekmiş durumda. Karar metnine benzer şekilde gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlamanın Japonya üzerindeki negatif etkisine de değiniliyor. BoJ en son toplantısında parasal teşvikleri artırmama kararı almıştı. BoJ Başkanı Kuroda ise %2 enflasyon konusunda kararlı fakat düşük enflasyon BoJ’un üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Yen ise bu baskıdan yararlanarak değer kazanmakta. Yarın açıklanacak Japonya enflasyon rakamı paritenin yön arayışında önemli olacaktır. Bugün ise ABD’de haftalık işsizlik başvuruları açıklanacak. Yurtdışında Noel arifesi nedeniyle hacimler de düşmüş bulunmakta. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde geri çekilmede 120,55 desteğinin test edildiği görülmekte. Paritenin düşüşünü devam ettirmesi açısından bu bölgedeki desteklerin altına geçilmesi ve altında kalıcılık sağlanması önemli olacak. Bu noktada 120,15 ve 120,55 arasında ara destekler de oluşmuş durumda. Paritenin 120,55’ten kuvvet alması durumunda ise yükselişte ilk olarak 121,05 direnci takip edilebilir.


Dirençler: 121,05 / 121,50 / 121,75


Destekler: 120,55 / 120,15 / 119,60


EKONOMİK TAKVİM


15:30     USD       ABD İlk İşsizlik Başvuruları(19 Aralık)                                                      (Beklenti:270K Önceki:271K)


15:30     USD       ABD Devam Eden İşsizlik Başvuruları(12 Aralık)                                 (Beklenti:2200K Önceki:2238K)


 


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


www.integralmenkul.com.tr     www.integralforex.com.tr      www.borsaintegral.com



İntegral Menkul Değerler 24.12.2015 Forex Bülteni #eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder