20 Aralık 2015 Pazar

Bölüm 1: Risk Profili ve Risk Nedir?

Risk Profili ve Risk Nedir?


Eğer giderlerinizden çok gelir elde ediyorsanız paralarınızı güvenli bir şekilde saklamanız için bir yatırım aracı seçmeniz gerekecektir. Çünkü tasarruf ediyorsunuzdur. Tasarruflarınızın enflasyon karşısında erimesini istemiyorsanız en az enflasyon kadar getiri sağlamanız gerekecektir.


Tasarruflarınızı yatırıma yöneltmeden önce verilmesi gereken en önemli kararların başında kişisel risk profiliniz gelir.


Risk Profilimi Nasıl Belirlerim?


Aslında bu ilk ama bir o kadarda kolay bir tespittir. Paranızı hangi yatırım aracına yatırırsanız yatırın gece yastığınıza başınızı koyduğunuzda rahat uyuyorsanız doğru tercihi yapmışsınız demektir.


Ancak yine de size yol göstermesi açısından temel prensipleri sizlerle paylaşmaya riskin ne olduğunu anlatarak başlayalım


Risk Ne demek?


Risk en basit anlamı ile yatırılan paranın kaybedilme, yatırılan tutarın altına inmesi tehlikesidir. Risk ileride olacak olayların belirsizliğinden kaynaklanmaktadır.


Risk aynı zamanda getiri ile doğru orantılıdır. Yani ne kadar risk alırsanız o kadar çok getiri elde edersiniz. Aldığınız risk meyvesini verirse şaşırtıcı karlar elde edeceğiniz gibi aldığınız riskin büyüklüğüne bağlı olarak tasarruflarınızın tamamını da kaybedebilirsiniz!


Buna göre, yatırım yaparken ne kadar riske katlanabileceğinizi çok iyi tanımlamanız Risk Profilinizi iyi belirlemeniz gerekir. Bu finansal piyasaların temel kuralıdır.


Risk faktöründen tamamen korunmak mümkün olmasa da yatırım çeşitlendirmesi ile risk oranınızı en aza indirebilirsiniz.  Çeşitlendirme yaparak, yatırımınızın piyasadaki düşüşlerden etkilenmeyeceği garantisini vermese de, yine de dalgalanmalar karşısında riski dengelemenize yardımcı olacaktır.


Risk Profilime Uyumlu Yatırım Aracını nasıl belirlerim?


İlk olarak, yatırımımızı sabit getirili araçlara mı, değişken getirili araçlara mı veya her ikisine birden mi yapacağınıza karar vermemiz gerekir.


Sabit faizli olarak çıkarılan özel sektör şirketlerinin tahvilleri, hazine bonosu ve devlet tahvili gibi araçlar sabit getirili olup, hem faiz miktarı hem de anapara ve faiz ödeme dönemleri önceden bellidir.


Hisse senedi, altın ve döviz getirileri ise önceden belli değildir.


Hisse senetlerinde temettü olarak elde edeceğimiz getiri şirketin kâr edip etmemesine, her yıl kar dağıtım kararı alıp almamasına ve bu konudaki yasal düzenlemelere, sermaye kazancı olarak elde edeceğimiz getirirse hisseyi sattığımız andaki piyasa fiyatına bağlıdır.


Altın ve döviz de ise tamamen alım satım arasındaki getiriye bağlıdır.


Buraya kadar size özetle, tasarruflarınızı hangi yatırım araçlarında ve hangi risk oranı ile değerlendirmeniz gerektiği konusunda yardımcı olmaya çalıştık. Sonraki bölümlerimizde ise yatırım araçlarını tek tek ele alıp nelere nasıl yatırım yapacağınız konusunda size önemli bilgiler sunacağız.


 



Bölüm 1: Risk Profili ve Risk Nedir? #eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder