29 Temmuz 2015 Çarşamba

GÜNE BAŞLARKEN PİYASALAR ANALİZİ

Türkiye


Türkiye siyasi gündemi çözüm sürecine kilitlendi. Finansal piyasalarda büyük bir heyecan yaratan sürecin yaşanan terör olayları sonucunda tehlikeye giriyor olması piyasalar üzerinde baskı yaratırken, siyasi aktörlerden konuya ilişkin açıklamalar geldi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin gezisi öncesi gerçekleştirdiği basın toplantısında, ” Çözüm süreci istismar edildi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, teröristlerden de onları destekleyen sözde siyasetçi, sözde aydın, sözde sivil toplum kuruluşu temsilcisi herkesten de şehitlerimizin kanlarının hesabını sorma gücüne sahiptir. Bu milletin hoş görüsünü, sabrını istismar edenler hak ettikleri cevabı en kısa zamanda alacaklardır.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, “DEAŞ, PKK ve DHKP-C ayrı birer terör örgütü gibi görünüyor. Bunların hedefi Türkiye’yi kaosa sürüklemek. Bu üç örgüte eş zamanlı operasyon başlattık. Bu üç terör örgütü eş zamanlı olarak durdurulmazsa, birine yaptığınız şey diğerleri tarafından istismar edilir. Birini vurup diğerini vurmazsanız, bunlara prim verirsiniz.” dedi.


AK Parti sözcüsü Atalay; ‘’ CHP ile sağlıklı, verimli bir diyalog var’’ açıklamasının ardından ‘’ çözüm süreci denilen mekanizma şu an durmuş olabilir’’ ifadelerini kullandı.


AB Bakanı Bozkır, ‘’güvenli bölge konusu doğrudan Avrupa birliği konusu değildir’’ ifadelerini kullandı.


Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘’Bu partinin yöneticileri bu işin bedelini ödemeleri gerekir.’’ İfadelerinin üzerine, ’’Yarın dokunulmazlıkların kaldırılması için kendimiz dilekçe vereceğiz.’’ açıklamasını yaptı.


Dünya


ABD Dışişleri Bakanlığı, PKK’yı terör örgütü olarak kabul ettiklerini ve Türkiye’nin bu örgüte karşı kendini savunma hakkı olduğunu açıkladı. Kirby, Türkiye’nin IŞİD konusunda koalisyona yönelik desteğinden memnun olduklarını kaydetti. Yakın zamanda bazı üslerin koalisyon uçaklarının kullanımına açıldığına dikkat çeken dikkat çeken Kirby, “Bu destekten dolayı minnettarız.” dedi.


AB/İMF YUNAN yetkililerinin kurtarma tartışmalarında teknik çalışmayı cuma gününe kadar tamamlaması bekleniyor.


Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu Başkanı Hang Çiya-Ojun piyasayı istikrarlı hale getirmeye ve sistemik riski önlemeye devam edeceklerini söyledi. Açıklama Çin basınında yer alan düzenleyici kurumun desteğini çekebileceği iddiaları üzerine yapıldı.


Çin‘in devlet ekonomik planlama kurumu, ekonominin görünümüne ilişkin iyimser olduğunu ancak ülkenin hisse senedi piyasalarındaki sert dalgalanmaları dikkatle izlediklerini bildirdi.


Çin Merkez Bankası, Ağustos ayında mevcut ekonomik ve finansal durumu görüşmek üzere toplanacağını da bildirdi.


Rusya ekonomi bakanı Alexia Ulyukayev; Rusya’da MD GSYİH Haziran’da aylık %0,1 ve GSYİH Ocak-Haziran döneminde %3,4 gerilediğini bildirdi.


Finans Şirketlerinden gelen Açıklamalar


HSBC, altın fiyatı tahminini 2015 yılı için 1.234 dolar/ons’dan 1.160 dolar/ons seviyesine çekti.


Deutsche Bank, Tekfen için tavsiyesini tut ‘tan al yükseltti, fiyat hedefini 6.20 TL’den 5.70 TL’ye indirdi.


S&P’den gelen açıklamada,’’ Önümüzdeki 18 ay içinde Türkiye ve Güney Afrika para politikasında sıkılaşma bekliyoruz.’’ ifadelerine yer verildi.


Açıklanması beklenen ekonomik veriler beklentileri


[table id=90 /]

BİST100


Borsa İstanbul 100 endeksi en yüksek 78.729 puanı görmesinin ardından gelen satışlar ile günü 78.024 puandan kapattı.


Bugün piyasalar, ABD’de ”Bekleyen Konut Satışları” (Beklenti:1,0% Önceki: 0,9%) verileri ile saat 21:00’de FOMC tutanaklarının açıklamasına odaklanacak. Tutanaklarda bu ay için bir değişiklik olmaması beklenirken, önümüzdeki döneme ait FED faiz kararı ile ilgili net bir vurgu yapılabileceği beklentisi yükseliyor.


Dün yayınladığımız raporda konusu geçen Çift Tepe Formasyonunun tamamlanması ve OBO boyun çizgisi geri dönüş çabası bugün gerçekleşmiş oldu. Haftanın son gününe kadar aşağıda 77.250, yukarıda ise 79.250 puan referans bölgelerinin yukarı veya aşağıya geçilmesi ile yön belirlemeye çalışması teknik bir sonuç olacaktır. Bu durum iki gündür raporlarımıza not olarak eklediğimiz dip çalışması hakkında bize referans olacaktır.


endeks290715 ps


Dolar/TL


2,75 TL destekli yükseliş hareketinin bugünde devam edebileceğini düşündüğümüz ABD dolarında, EMTİA fiyatlarında yaşanacak soluklanma ve tepki için gereken likiditenin, Dolar satışı ile yaratılması endişesi ile 2,7440 TL’yi yüksek fiyattan alanlar için stop-loss (zarar kes), karda olanlar için realizasyon noktası olarak öngörüyoruz.


usdtry290715ps


Altın


1.070 altın/ons seviyesinde soluklanan altın fiyatlarının, ÇİN ekonomi otoritelerinin açıklaması muhtemel büyümeyi destekleyici programlar ve ağırlıklı ortalamalar etkisi ile 1.140 altın/ons seviyelerine kadar tepki vermesi beklentimizi koruyoruz. Önümüzdeki dönemde altın raporlarımızın tamamında büyüme beklentilerine gösterge olacak ekonomik veriler referans alınacaktır.


altınons290715ps



GÜNE BAŞLARKEN PİYASALAR ANALİZİ
#eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder