30 Temmuz 2015 Perşembe

Erdoğan: DEAŞ İslam Dışıdır

Çin‘de resmi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin’in resmi haber kanalı İngilizce yayın yapan CCTV News’e konuştu.


Erdoğan, “DEAŞ gibi terör örgütleri hepsi bize göre İslam dışıdır. Bizde bir söz var. ‘Bal bal demekle ağız tatlanmaz’. Yani biz İslam’ız, Müslüman’ız demekle Müslüman olunmuyor. Ve yaptıkları terördür, İslam’la bu işin ilgisi yoktur.” dedi.


Aşağıdaki konular ile ilgili sorulan sorulara;


Şangay İşbirliği Örgütü ile ilgili olarak,


Erdoğan, “Bu soru benim için çok çok önemli” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Şangay İşbirliği ile ilgili olarak Sayın Putin ile bunları çok konuştuk. Özellikle Şi Jinping ile de bunları konuşmamız gerekiyor. Son olarak buraya Hindistan ve Pakistan’ın da katılımı ile birlikte çok daha farklı bir süreç başladı. Türkiye’nin de buraya katılımının önün açılmasını çok çok önemsiyoruz. Ben bunu sayın Putin’e de ifade ettim. Bugün sayın başkanla da görüşeceğiz. Şu anda zaten diyalog ortağı olarak buradayız. Ama diyalog ortaklığında bunu artık biz tam ortaklığa dönüştürelim istiyoruz. Tam ortaklığa dönüştüğünde bu aynı zamanda şunu da beraberinde getirecektir. Yani 1,5 milyarlık İslam dünyası ile Şangay İşbirliği içerisinde çok daha farklı bir işbirliği süreci de başlamış olacaktır. Bunu başlatmak inanıyorum ki buradaki gücü çok daha artıracak, Avrupa, Asya ötesinde bir de İslam dünyası ile bütünleşmenin de bu başlangıcı olacaktır.”


Rusya’ya yönelik yaptırımlar ile ilgili olarak,


Erdoğan, “Bizim Rusya’yla da bizim stratejik işbirliği anlaşmamız var. Biz doğalgaz ihtiyacımızın büyük bir kısmını Rusya’da temin ediyoruz. Bu yönde de bir stratejik işbirliğimiz var. Ve biz bu yaptırımlar içerisinde yer almadık ve Rusya ile olan ilişkimizi aynı kararlılıkla devam ettirdik. Biliyorsunuz siyaset ülkelerle işbirliği sürecinizi kesinlikle A’dan Z’ye atma, işbirliğini kesme sanatı değildir. Görüş ayrılıkları olabilir. Ama belli konularda yine işbirliğini devam ettireceğiz. Basit bir örnek olarak İran’a her türlü yaptırımın uygulandığı bir dönemde nükleer noktasındaki anlaşmanın sağlanmış olması manidardır. Onun için Şangay İşbirliği’ni biz Türkiye olarak bu bakımdan da biz çok önemsiyoruz.”


Laiklikle ilgili olarak


“Dünyada laikliğin tekleşmiş bir tanımı yoktur. Anglosakson laiklik başkadır. Kara Avrupası’ndaki laiklik tanımı farklıdır. Hatta sizlerin ifade ettiği Türkiye’deki o laiklik anlayışı farklıdır. Bizim getirdiğimiz laiklik anlayışı daha farklıdır. Peki, biz nasıl bir laiklik anlayışı getiriyoruz? Biz diyoruz ki; devlet tüm inanç gruplarına eşit mesafededir. Hepsinin inancı devletin güvencesi altındadır. Şu anda Batı dünyasında da kabul gören tanım budur. İslam-demokrasi ilişkisine gelince burada maalesef Batı dünyası ikircikli oynamaktadır. Demokrasi anlayışında Batı’nın demokraasiyi tam manasıyla savunduğunu söyleyemem.”


 



Erdoğan: DEAŞ İslam Dışıdır
#eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder