26 Temmuz 2015 Pazar

Altın Fiyatları büyüme Kısgacında

Altın fiyatlarındaki geri çekilme büyüme kaynaklı


Dünya ekonomisi 2008 yılında yaşanan ekonomik mali krizin etkilerini bir türlü üzerinden atamıyor. Genel olarak,  yaşanan finansal piyasalar odaklı krizler, geldikleri gibi gitme özelliğine sahiptir. Ancak 2008 mali krizinin başlangıç noktasının birçok sektöre can veren emlak piyasası olması, ekonomilerin normale dönme sürelerini uzattı ve uzatmaya devam ediyor. Daha yaralar kapanmadan üzerine darbe üstüne darbe alan dünya ekonomisi durgunluk riski ile karşı karşıya.


Durgunluk ile mücadele;


FED eski başkanı Bernarke ile başlayan parasal genişleme hamlesi Yellen dönemin de son bulabildi. Ancak bakıldığında işe yaramış gibi gözükse de sadece ABD ekonomisine zaman kazandırmaktan ileri gidememiş gözüküyor.


ECB de FED’den aylar sonra parasal genişlemeye giderek Avrupa Birliği bölge ülkelerini aynı tanıdık yöntemle rahatlatmaya çalışıyor.


Bize göre her iki merkez bankasının bölge ve ülke ekonomilerini canlandırma çabaları Rusya, Çin ve Ortadoğu’da suya düştü.


Rusya‘nın Kırım üzerinden, Ukrayna ile yaşadığı gerilim sonucunda, Avrupa Birliği ile ekonomik ilşkilerinin bozulmasına neden oldu. Bu durum sonrası petrol fiyatlarında yaşanan hızlı geri çekilme sonucu başta Rusya ve eski Rus Fedarasyonu ülkeleri olmak üzere, Ortadoğu, Avrupa’nın Kuzeyi ve Latin Amerika’da bulunan enerji ihraç eden ülkelerde ekonomik daralma olarak derinleşti.


Petrol fiyatlarındaki geri çekilme Çin’e de yaramadı


Çin ekonomisi üretip ihraç etmek üzerine inşaa edilmiş olması nedeniyle, ilk bakışta enerji fiyatlarındaki hızlı geri çekilme avantajlarına gibi gözükse de dünya nüfusu yoğun petrol ihraççısı ülkelerdeki satın alma gücünün düşmesi, Çin ekonomisinin büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesine neden oldu.


Bütün bu olayların altın fiyatlarına etkisi ne ?


Altın dünyada sadece yatırım ve zinet olarak talep görmüyor.Aslında bunlardan daha büyük bir oranda kablolama, teknoloji, iletişim ve ulaşım gibi birçok sektörde altın ve altın türevleri hammade ya da yarı mamul olarak kullanılıyor. Dünya ekonomilerindeki satın alma gücünün azalması tüketimi yavaşlatırken, arz talep dengesi teorisi devreye girerek üretimde düşüyor bu durumda başta altın fiyatları olmak üzere bütün EMTİA fiyatlarını olumsuz yönde etkiliyor.


Önümüzdeki dönemde büyüme refaranslı dataların normale dönmemesi durumda altın fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi kuvvetle muhtemel olacak.


eborsahaber.com



Altın Fiyatları büyüme Kısgacında
#eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder