30 Kasım 2015 Pazartesi

Phillip Fx


30 Kasım Sabah Analizi





EUR/USD


Uluslararası piyasalarda dikkatler, Avupa Merkez Bankası ve Fed’e ilişkin beklentilere ve bu beklentileri şekillendirecek verilere çevrildi. Bu haftanın ekonomik programı, AMB’nin toplantısı, Fed Başkanı Janet Yellen’ın Kongre’deki kouşması ve Cuma günü açıklanacak olan ABD Kasım ayı tarım dışı istihdam verisi ile birlikte oldukça kalabalık. Bloomberg HT’nin haberine göre, Fed’in Aralık toplantısında faiz artırımına gitme olasılığının yüzde 70’in üzerine çıkması ile birlikte, dikkatler merkez bankaları arasındaki politika farklılaşması ve diğer merkez bankalarının Fed’in sıkılaştırmasına nasıl tepki verebileceğine ilişkin beklentilere çevriliyor.



EUR/USD 4 saatlik grafiğe göre aşağı yönlü trendine devam ediyor. ECB’nin tahvil alım programını genişletmesi beklenirken, FED’in faiz artırımı beklentileri ile dolardaki değerlenme sonrası kayıplarını hızlandıran Euro/Dolar’da satışların devamında 1.0540’lara kadar düşüşler görülebilir. Aşırı satım bölgesinde hareket eden paritede tepki alımlarının gelmesi halinde 1.0675’e kadar yükselişler gelebilir. 1.0675 yukarı yönlü geçilirse 1.0730 direnci test edilebilir.


ALTIN


Altın, Fed’in gelecek ayki toplantısında faiz artırımına gitmesi beklenirken, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) teşvik programını genişletmesinin öngörülmesi ile birlikte, ABD ve Avrupa merkez bankaları arasındaki politika farklılaşmasının daha da güçleneceği beklentilerine bağlı olarak, beş yılı aşkın sürenin en düşük seviyesi yakınında işlem gördü. Spot altın, Cuma günü Şubat 2010’dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, fazla değişmeyerek, Singapur saati ile 08:59’da ons başına 1,057.53 dolarda kaldı. Fiyatlar bu ay yüzde 7.4 ile Haziran 2013’ten bu yana en hızlı kaybını gerçekleştrmeye yöneldi.



Altın FED’in faiz artırım beklentilerinin kuvvetlenmesi ile kayıplarını artırıyor. Emtia 4 saatlik grafiğe göre 50 barlık basit hareketli ortalamanın altında kaldıkça satış baskısı devam edebilir. 1050 seviyesi altı kapanışlar 1030’lara kadar düşüşleri beraberinde getirebilir. Alım yönündeki yatırımcılar için 1072 seviyesi önemli. 1072 yukarı yönlü kırılırsa 1094 direnci test edilebilir.


Dolar/TL


Borsada işlem gören hisse senetleri haftalık bazda yüzde 6,25 değer kaybetti, doların satış fiyatı yüzde 3,51 yükseldi. Türkiye’yi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun temsil ettiği Türkiye-AB Zirvesi sona ererken Türkiye-AB müzakerelerinde 17. başlık olan ekonomik ve parasal politikalara ilişkin faslın açılmasına karar verildi. AB Komisyonu Başkanı Juncker de Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar Euro verileceğini söyledi.  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye karşı özel ekonomik önlemler alan kararnameyi imzaladı. Kararname, Türkiye’den gelen ürünlerin kısıtlanmasını ve Türk vatandaşlarının 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Rusya’da işe alınmamasını kapsıyor.



Rusya ile olan gerginlik ve dolardaki değerlenme sonrası yükseliş kanalı içerisinde hareket eden  Dolar/TL 2.9341’e kadar sert bir yükseliş kaydetti. Şu an için 2.9271 seviyesinde seyreden paritede alım coşkusunun devamı halinde 2.9551’e kadar yükselişler gelebilir. Bollinger üst bandına yakın seyreden paritede tepki satışlarının gelmesi halinde 2.89’lara kadar gevşemeler gelebilir. 2.89 aşağı yönlü geçilirse 2.8620’ye kadar düşüşler gelebilir.




Phillip Fx #eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder