25 Kasım 2015 Çarşamba

BİSTECH Platformu Nedir?

BİSTECH Platformu Nedir?


Borsa İstanbul Pay Piyasası işlemleri 30 Kasım 2015 tarihinde BİSTECH platformundan gerçekleştirilecektir. BİSTECH platformu ile emir gönderimi, risk kontrolü ve takas sisteminde değişiklikler oluşacaktır.


 


 


 


BİST Platformu Değişikleri Nelerdir?


Fiyatlama


Gün boyunca pay piyasasında % 20 fiyat marjı uygulanacaktır. Fiyat oluşurken, baz fiyat yerine bir önceki kapanış fiyatı dikkate alınacaktır. Fiyatlar virgülden sonra üç hane olacaktır. Üst fiyat limiti bulunurken yukarıya yapılan yuvarlama aşağı doğru, alt fiyat limiti bulunurken aşağıya yapılan yuvarlama yukarı doğru yapılacaktır.


Kapanış fiyatı belirlenirken uygulama değişmeyecek son işlem fiyatının ( +,-)0,3 işlem limiti uygulaması devam edecektir. Fiyat derinlik bilgisi broker ekranlarında 25 kademe , veri yayın ekranlarında 10 kademe görülebilecektir.


Emir Girişi


Maksimum lot miktarı kalkıyor ve tek işlemde 3 milyon TL işlem girilebilecek. Ayrıca girilen emrin lot miktarı en fazla 10 milyon lot olabilecek.


Emir Gönderme Seçenekleri


Limit Fiyatlı Emirler


Fiyat, miktar, hesap numarası girilerek sisteme gönderilen standart emirlerdir. Emrin fiyatına göre ve giriliş saatine göre sistemde sıralanır.


Bu emirler istenirse sadece BROKER ekranından, gerçekleşmeden önce iptal edilmeden askıya alınabilirler.


Piyasa Emirleri


Fiyat olmaksızın sadece miktar belirlenerek girilen emirlerdir. Karşı taraftaki en iyi fiyatlı emirlerle eşleşerek işleme dönüşürler. Tek fiyat emir toplama yönteminde girilen piyasa emirleri eşleşme başladığında işlem gerçekleşmiş olur.  Karşılanmayan piyasa emirleri sürekli müzayedeye aktarılmadan iptal edilir.


Tek fiyat yönteminde piyasa emri olarak gönderilen emirlerin limit fiyatlı emirlere göre önceliği vardır.


Piyasadan Limite Emirler


Fiyatsız girilen emirlerdir. Karşı taraftaki en iyi fiyat kademesinde bekleyen emirler ile eşleşerek işleme dönüşürler. İşleme dönüşmeyen kısım gerçekleştiği son işlem fiyatını alarak limit fiyatlı emir olarak pasife yazılır.


Dengeleyici Emirler (AFE-KAFE)


Açılış, kapanış seanslarının da dahil olduğu tek fiyat uygulanan tüm seanslarda belirlenen eşleşme fiyatı ile işlem yapmak üzere girilen emirlerdir.


Açılış Emirleri


Açılış seansına katılmak üzere girilen emirlerdir. Limit fiyatlı ve piyasa emri olarak girilebilirler. Açılış seansı kurallarına tabidirler. Açılış seansında açığa satış emri girilemez.


Kapanış Emirleri


Kapanış seansı öncesinde kapanış seansına katılmak üzere girilen emirlerdir.Limit fiyatlı, piyasa, piyasadan limite ve dengeleyici emirler yollanabilir. Kapanış seansı kurallarına tabidirler. Açığa satış emri girilebilir.


Yeni Pazarlar


Yıldız Pazar


Halka açıklık değeri 100M TL’nin üzerinde olan şirketler yada BIST 100 kapsamındaki şirketler.


Ana Pazar


Halka açıklık değeri 100M TL’nin altında olan şirketler.


Gelişen İşletmeler Pazarı (GİP)


Halka açıklık oranı 25M TL ‘nin altında olan şirketler.


Yakın İzleme Pazarı (Gözaltı Pazarı)


Mali yapısı bozulan bu amaçla takip edilen şirketler.


Kollektif Yatırım Ürünleri Ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı


Yatırım Ortaklıkları Payları, Varant, Sertifika, Yatırım Fonu  katılma paylarının işlem göreceği pazar.


Nitelikli Yatırımcı İşlem Pazarı


Halka arz olmadan sadece nitelikli yatırımcılara ihraç yapan şirket paylarının işlem gördüğü pazardır.


 



BİSTECH Platformu Nedir? #eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder