27 Kasım 2015 Cuma

Türkiye Rusya İlişkilerinin Bozulması Kimseye Fayda Sağlamaz

Türkiye yıllardır güney sınırında hem içeride hem de dışarıda terörizm ile mücadele ediyor. Bu mücadelede de evlatlarını şehit veriyor. Birlikte mücadele için komşulardan istenen destekler sonuçsuz kalıyordu.


Son dönemde ise bölgedeki siyasi istikrarsızlıklardan yararlanan terör örgütleri güçlenerek sadece Türkiye değil tüm dünya barışını tehdit eder duruma geldi. Dünya devletleri kendi çıkarları doğrultusunda önlemler almak için harekete geçti. Rusya’da bu doğrultuda terör örgütlerine ait bölgelerde hava harekatları düzenlemeye başladı.


Rusya hava operasyonlarına ilk başladığı günlerden itibaren, Türkiye’nin Suriye sınırında dikkatsiz uçuşlar yaptığı ve Türkiye hava sahasını ihlal etmesi nedeni ile defalarca uyarılmıştı. Uyarılara kulak asmayan Rus yetkililerin ortaya çıkardığı son durum iki ülke ilişkileri sıkıntılı bir duruma taşıdı.


Uzun yıllardır ticari partner olan iki ülkenin geldiği son durumda, bazı siyasetçi ve uzmanların sıkıntının uzaması durumda Türkiye’nin zarar göreceğine dair açıklamaları temelsiz değil ancak eksiktir.


Aynayı ters tarafa çevirdiğimizde, Ukrayna ve Kırım krizlerinin etkisi ile Avrupa Bölgesi ve ABD tarafından amborgo uygulanan Rus ekonomisi, enerji satışına bağlı olması nedeni ile halihazırda küresel iktisadi büyüme endişesi ile geri çekilmeye devam eden eneji fiyatlarıyla ilgili sorunlar yaşamaya devam. Sadece ekonomik olarak bakıldığında gelişmekte olan Türkiye ekonomisine sattığı doğalgaz bile Rus ekonomisi hayati bir önem taşıyor.


Dış Ticaret dengesi Normal Şartlarda Rusya Lehine


Aşağıdaki tabloda Türkiye ile Rusya arasındaki son altı yıla ait dış ticaret dengesi verilmiştir. Tablo sadece bu özet haliyle incelendiğin de bile hangi ekonominin tırmandırılmış bir kriz karşısında daha fazla etkileneceğini göstermektedir.

[table id=175 /]

Jeopolitik kriz sonrası Türkiye tüm makamları ile itidal çağrısında bulunmuş bunun Rusya’ya karşı değil ülke sınırlarını korumak ile ilgili olduğunu ve görüşmeye hazır olduğunu ilan etmiştir. Önümüzdeki günlerde temenni ederiz ki Rus makamları da aynı soğukkanlılıkla dururlar ve dost ve akrabalık ilişkileri için ülke arasına yeni düşmanlık tohumları ekmezler.


 



Türkiye Rusya İlişkilerinin Bozulması Kimseye Fayda Sağlamaz #eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder