29 Kasım 2015 Pazar

"Vize Muafiyeti Konusunda Bir Takvim Oluşturduk"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Her sene iki zirve yapılmasına karar verdik, katılım sürecini hızlandıracağız, canlandıracağız. Bu tarihi bir gün ve tarihi bir toplantıdır. 11 yıl sonra Türkiye ile böyle bir zirve gerçekleştirildi. AB ile vize serbestisi konusunda bir takvim ortaya kondu. 2016 yılının mart ayında ilk rapor, haziran ayında geri kabul anlaşmasının uygulanması ve ekim ayında da vize muafiyetinin devreye girmesi. Bunun için bizim yapacaklarımız da var AB’nin de yapacakları var” ifadelerini kullandı.


Başbakan Davutoğlu, ” Bu 3 milyar avro Türkiye için değil Suriyeli mülteciler için harcanacak Bizim nihai hedefimiz insan kaçakçılığını ve mültecilere yönelik suçları engellemek ve Avrupa’ya gelen mültecilerin sayısını azaltmak” dedi.


Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brüksel’de düzenlenen AB-Türkiye Zirvesi sonunda, “Bu zirve ilişkilerimizi bir takvim çerçevesinde canlandırmak, terör tehdidi ve acil meseleler ile ilgiliydi. Çok faydalı bir zirve tamamlandı” ifadelerini kullandı.


“Kimsenin bizim sınırımızı korumasını beklemiyoruz”


Sığınmacı gündeminde buluştuklarını anımsatan Tusk, “AB’nin sınırlarının korunması kendi görevi. Kimsenin bizim sınırımızı korumasını beklemiyoruz”


Tusk, Avrupa’ya göçmen akışının durmasının önemli olduğuna işaret ederek, “Bu noktada Türkiye’ye destek verilecek ve 3 milyar avroluk bir fon sağlanacak” dedi.


“Vize serbestisinin 2016’nın sonbaharında gündeme gelmesini bekliyorum”


AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de, “Geri kabul anlaşması ile vize serbestisi arasında bağ var. Birlikte değerlendirmeye devam edeceğiz. Bütün şartlar yerine gelirse, vize serbestisinin 2016’nın sonbaharında gündeme gelmesini bekliyorum” dedi.


Türkiye’de 2 milyon sığınmacının bulunduğunu anımsatan Juncker, “Türkiye, takdire şayan bir şeklide bu işi üstendi. Türkiye’ye destek vermeliyiz. 3 milyar avroluk destek, ortaklaşa bir mutabakatla kullanılacak” ifadesini kullandı.


Kaynak: AA



"Vize Muafiyeti Konusunda Bir Takvim Oluşturduk" #eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder