29 Ekim 2015 Perşembe

Teşekkürler…

Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919’da kaybolan düzeni sağlamak için Osmanlı subayı olarak çıktığı Samsun’da başlattığı bağımsızlık kıvılcımını Kurtuluş Savaşı ile bir aleve, Cumhuriyeti ilan ederek ise ülkenin her hanesinde bir ocağa çevirmiştir.


ataturk 2


Yedi düveli yani İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya 24 Temmuz 1923 günü İsviçre’nin Lozan şehrinde masaya oturtacak azim Mustafa Kemal önderliğindeki, Türk Milleti tarafından tüm dünyaya gösterilerek yeni kurulacak devletin mesajı herkes tarafından alınmıştır. Ancak devletin yönetim şekli henüz belirlenmemiştir.


lozan


11 Ağustos’ta toplanan ikinci Büyük Millet Meclisi 13 Ekim tarihinde Ankara’yı başkent ilan edilmiştir. Atatürk hayalini kurduğu, egemenliğin millete dayandığı bir yönetim biçimi olan Cumhuriyeti ilan edeceğini 28 Ekim akşamı Çankaya’da yemeğe davet ettiği yakın arkadaşları ile “Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz” diyerek paylaşmıştır.


ankara başkent


29 Ekim günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan “Cumhuriyet” önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmuştur. Meclis önergeyi kabulünün ardından Türkiye Devleti’nin yeni yönetimi biçimi Cumhuriyet, yeni ismi “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” olarak belirlenmiştir. Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı olmuştur.


cumhuriyetin ilanı


Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yılları halkın refah düzeyini arttıracak, bağımsızlığı güçlendirecek siyasi ve ekonomik reform kararlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alınıp uygulanması ile yüksek tempoda geçmiştir.


Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarına başta olamak üzere bu uğurda şehit düşen ve gazi olan bu milletin evlatlarına sonsuz teşekkürlerimizi bir borç biliriz.


“Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu devam ettirecek sizlersiniz”


ataturk2



Teşekkürler… #eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder