27 Ekim 2015 Salı

Fobileriniz Hayatınızı Elinizden Almasın

Fobilerin nedenleri, hem çeşitlerine hem de bireysel farklılıklara göre değişkenlik gösterir. Korku duymaya neden olan herhangi bir nesne, faaliyet ya da durum halinde, anksiyete belirtileri ile karşılaşılır.


Yüz kızarması, çarpıntı, terleme, titreme, ağız kuruluğu, nefes darlığı, yutkunmada zorlanma, görmede bulanıklık görülen en tipik semptomlardır.


Anne-babanın kaybı, boşanması ya da ev içinde şiddet vb strese sürekli maruz kalan çocukların ilerleyen yıllarda fobik davranışlara sahip olması daha muhtemeldir. Bazı bedensel hastalıklar, nörolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklarda fobilere neden olmaktadır.


Fobilerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir tedavi edilmediği taktirde yıllarca sürebilir. Tedavide amaç anksiyetinin düşürülmesi, kaçınma davranışının önlenmesidir. İlaç tedavisi tek başına bir çözüm olmadığı için birtakım psikoterapi teknikleri de önerilmektedir. İlaç kullanımı, doktor kontrolünde kullanılmalı ve bırakılmalıdır.


Sosyal fobi


Gençler arasında görülen en yaygın fobi türlerinden biridir. Sosyal fobiye sahip gençlerin partiye katılma, yabancılarla tanışma ya da karşı cinsten biriyle tanışma ya da buluşma gibi sosyal aktivitelerden kaçındıklarını sıklıkla görürüz.


Aynı zamanda topluluk içinde konuşamama , telefonda konuşamama, bir iş yaparken başkaları tarafından izlenmek istememe, otorite sahibi biriyle konuşamama, umumi tuvaletleri kullanamama gibi davranışlarda gözlenmektedir.


Gençler toplum içinde yüzlerinin kızarmasından ve kontrolü kaybetmekten korkarlar. Çoğu zamansosyal fobi başka insanların kendileri hakkında olumsuz düşüncelere sahip olduğu, yargıladığı düşüncesi hakimdir ve aşağılanmış, yetersiz hissedebilirler.


Ancak yalnız kaldıklarında hiç rahatsızlık duymazlar. Sosyal anksiyete duyan gençler korktukları bir durumla karşılaştıklarında örneğin, ders anlatmaya kalktıklarında konuşamazlar, yüzleri kızarır, söyleyeceklerini unutur ve herkesin kendilerine baktığını düşünmesi endişelerini arttırır, performanslarını düşürür.


Sosyal fobinin utangaçlıktan ayırt edilmesi gerekir. Yeni bir ortama giren herkes anksiyete yaşayabilir bunun sosyal fobi olarak adlandırılabilmesi için gencin her zaman sosyal ortamlardan kaçınıyor olması ve bu durumun günlük yaşantısını ciddi derecede etkiliyor olması gerekir.


Sosyal fobinin panik bozukluktan farkı ise, sosyal fobiye sahip kişi ne zaman panik atak geçireceğini bilir ve o durumdan kaçınır. Örneğin asansöre binmekten korkuyorsa merdivenleri tercih eder. Panik bozuklukta ise, panik atakların ne zaman ve nerede geleceği belli değildir ve genelde önlenemez.


Agorafobi


agorafobiAgorafobi, açık alan korkusudur,kişi kolayca kaçamayacağı ortamlara girmekten çekinir. Bu sıkıntıyı yaşayan gençler yalnız başına sokağa çıkmak istemezler,kalabalık alanlara giremediklerinden dolayı uçak, otobüs, araba vb. bir vasatıyla seyahat edemezler, Bu kişiler çoğunlukla başlarına kötü bir şey geleceği korkusuyla evden çıkmazlar.


Sosyal yaşamları ciddi anlamada etkilendiği için, bu durum gençleri depresyona da sürükler. Panik atak geçirenlerde sıklıkla agorafobiye rastlanmaktadır. Panik bozukluğu ile agorafobi birlikte görülebilir.


Özgül fobiler


Yükseklik, ölüm, hayvanlar (böcek, yılan, köpek vs.), kan görmek yada enjeksiyon görmek gibi belli durum ve nesnelere karşı duyulan korkunun adıdır. Korku duyulan nesne ile gerçekten karşılaşılmadığı halde, sadece resminin bile görüldüğü durumlarda anksiyete artabilir.


Özgül fobiler çoğunlukla çocukluk çağında ve 20’li yaşlarda görülmektedir. Özgül fobiler tehlikeli, kötü bir deneyim ya da çevreden alınan bilgiler sonucunda meydana gelmektedir.


Diğer fobi türleri


Ablütofobi: yıkanmaktan korkma


Afidofobi: yılan korkusu


Agorafobi: açık yer korkusu


Ailorofobi: çiçek korkusu


Akrofobi: yükseklik korkusu


Akuvafobi: su korkusu


Antofobi: insan korkusu


Aritmofobi: sayı korkusu


Astrafobi: şimşek korkusu


Brontofobi: gökgürültüsü korkusu


Ekuinofobi: atlar fobisi


Eritrofobi: kızarma korkusu


Hemotofobi: kan korkusu


Jinefobi: kadınlardan korkma


Kinofobi: köpek korkusu


Klostrofobi: kapalı yer korkusu


Koprofobi: dışkı korkusu


Koulrofobi: palyaçodan korkma


Kremnofobi: yüksek yamaçlardan korkma


Ksenofobi: yabancı korkusu


Mizofobi: pislik korkusu


Nelofobi: camdan korkma


Niktofobi: gece ve karanlık korkusu


Nözofobi: hastalık korkusu


Pirofobi: ateş korkusu


Politikfobi: politikadan korkma


Selenofobi: aydan korkma


Sitiyofobi: yemek yeme korkusu


Takofobi: yüksek hızdan korkma


Talassofobi: deniz yada okyanus korkusu


Tomafobi: ameliyat korkusu


Travmafobi: yaralanma korkusu


Trikinofobi: gıda zehirlenmesinden korkma


Tripanofobi: aşı ya da iğne olmaktan korkma


Zoofobi: hayvandan korkma



Fobileriniz Hayatınızı Elinizden Almasın #eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder