26 Ekim 2015 Pazartesi

Suudi Arabistan 5 Yıl İçerisinde Parasız Kalabilir

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bu hafta açıklamış olduğu rapora göre ham petrol varil fiyatının 50 dolar dolaylarında kalması durumunda Orta Doğu’daki pek çok üke önümüzdeki beş yıl ya da daha kısa sürede parasız kalacak. Rapor özellikle OPEC lideri Suudi Arabistan, Oman, ve Bahreyn’in durumlarına dikkat çekiyor.


Düşük petrol fiyatlarının bu yıl bölgedeki yaklaşık 360 milyar dolarlık geliri eriteceği öngörülüyor. Petrol fiyatlarının geçen yılki 100 dolar düzeyinden 45 dolara düşmesi ülkelerin yüksek bütçe fazlasını ortadan kaldırıp önemli açıklar vermesine yol açıyor. Bu ülkelerin fırtınalı havayı yönetebilmek için rezervlerine başvurduğu bildiriliyor.


IMF, petrol ihracatçılarının harcama ve gelirlerinde gerekli düzenlemeleri yaparak mali sürdürülebilirliği sağlaması gerektiğini vurguluyor.


Petrol fiyatlarındaki düşüş bölge ülkelerinin gerek siyasi şiddet ve gerekse finansal piyasalardaki türbülans yüzünden harcamalarını artırdığı bir döneme rastladı.


IMF raporuna göre dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan, bütçesini denkleştirebilmek için 106 dolarlık petrol varil fiyatına ihtiyaç duyuyor. Petrol fiyatlarının 50 dolar düzeyinde kalması durumunda ülkenin mali rezervleri beş yıllık harcamayı karşılayabilecek durumda. Bu yüzden Suudi Arabistan, bir yandan 4 milyar dolar tutarında tahvil ihraç ederken diğer taraftan da son altı ayda varlıklarından 70 milyar dolar kullandı. Yıllarca fazla veren cari işlem hesabının bu yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 20’sine eşit açık vermesi bekleniyor. Ülkenin 700 milyar dolar düzeyinde yüksek rezervi olsa da bu kaynakların hızla küçüldüğüne dikkat çekiliyor.


 



Suudi Arabistan 5 Yıl İçerisinde Parasız Kalabilir #eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder