29 Ekim 2015 Perşembe

İthal Oyuncak Hem Sağlımızı Hem De Ekonomimizi Tehdit Ediyor

Çin’den gelen ürünler insan sağlığını ve daha da önemlisi çocuklarımızın sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.” Zehirli ayakkabı” alayı ile başlayan, ithal bazı oyuncaklarda yüksek oranda kanserojen içeren boya ile üretilmiş oyuncaklar yetkililerin harekete geçmesine neden olmuştu.


PAGEV Yerli Oyuncak Komitesi’nin alınan bilgilere göre, Türkiye’de yaklaşık 800 milyon lira ile 1 milyar lira arasında oyuncak pazarı var. Ancak ithalat artışı hızlanarak devam ediyor. Türkiye’de son 5 yılda 1,9 milyar dolarlık oyuncak üretildi. Bunun yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan 493 milyon doları ihraç edildi. Söz konusu dönemde ithalat rakamı ise 3 milyar 154 milyon dolara ulaştı. Toplam ithalatın yüzde 92’si Çin’den gerçekleşti.


Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, yerli oyuncak sektörünün gelişimi için çok büyük çaba içerisinde olduklarını, tasarım ve üretim gücü olan yerli sanayicinin bir araya getirilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.


Fuara katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Fuat Şimşek ise bakanlık olarak yerli sanayinin geliştirilmesi konusunda sektörün yanında olduklarını ve Bakan Fikri Işık’ın katılımıyla PAGEV ev sahipliğinde yapılan Oyuncak Çalıştayı’nın sonuçlarını yakından takip ettiklerini söyledi.


Toyzeria&Kids Turkey’de konuşan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Yerli üreticimizi kimseye yedirmeyeceğiz. Oyuncak, çocuklarımıza kültürümüzü aktarmanın en önemli enstrümanı. Bu durumda kültürümüzü de Çin’e teslim etmeyi düşünmüyoruz. Uzun dönemdir kendi haline terk edilen sektörü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Fikri Işık’ın destekleri ve PAGEV Oyuncak Komitesi liderliğinde canlandırmaya başladık. Oyuncak İhtisas OSB’si için Düzce’de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kayıt almaya başladık” ifadelerini kullandı.


 



İthal Oyuncak Hem Sağlımızı Hem De Ekonomimizi Tehdit Ediyor #eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder