Güne doğru bir kahvaltıyla başlayan çocuklar, daha dikkatli oluyor ve daha az hata yapıyorlar.
Sağlıklı Bir Kahvaltı
Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için ihtiyaç duyduğu maddeleri alabilmesi ve sağlıklı beslenmesi için öğün atlanmaması ve üç ana öğünün düzenli tüketilmesinin önemine vurgu yapan Dr. Çakır, “Bu nedenle çocukların her sabah düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmeli. Kahvaltının okul başarısını ve mental iyilik durumunu artırdığı biliniyor. Sağlıklı kahvaltı yapan çocukların dikkatlerini daha iyi topladıkları, daha iyi hatırladıkları, daha az yanlış yaptıkları ve 2 saat sonra bile dikkatlerinin dağılmadığı görülmüştür. Peynir ve yumurta kahvaltıda olması gereken yiyeceklerdir. İçecek olarak süt, ıhlamur, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmeli” ifadelerini kullandı.
Çakır, günlük tüketilecek besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınmasının uygun olduğunu ve ana öğünler arasında çocuğa acıktığında şeker ve şekerli besinler, cips, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyvelerin verilmesinin, sağlıklı beslenmeleri açısından daha yararlı olduğunu belirtti.
Obezite’ye Dikkat
Türkiye’de her 10 çocuktan 2-3’ünün obez veya fazla kilolu olduğunu söyleyen Çakır, “Okul çağı, çocukların fiziksel ve sosyal olarak büyüme ve gelişimlerinin hızlandığı ve bütün hayatlarını etkileyebilecek beslenme alışkanlıklarının belirlendiği bir dönemdir” dedi.
Çakır, Sağlık Bakanlığı tavsiyesi ile Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılan genelgeyle, eğitim kurumlarında çocukların dengesiz beslenmesine ve obeziteye sebep olabileceğinden, enerji yoğunluğu yüksek, besin değeri düşük olan içecekler ile kızartma ve cipslerin satışlarının ve otomatik satış yapan makinelerde bulundurulmalarının yasaklandığını, bunların yerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan üretim veya ithalat izni bulunan süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, ve tane ile satışı yapılabilen meyve bulundurulması gerektiğinin de altını çizdi.
Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanmalı
Velileri çocukların beslenme çantalarını hazırlarken dikkat etmeleri konusunda uyaran Dr. Çakır, “Çocuğa okulda öğle yemeği tüketmesi için beslenme çantası hazırlanıyorsa haşlanmış, yumurta, peynir, iyi pişmiş köfte, tost, haşlanmış tavuk, mevsimine uygun sebze ve meyveler, içecek olarak süt veya ayran seçilmeli. Bunların yanında fındık, ceviz gibi kuru yemişlerin eklenmesi çocukların yeterli enerji ve proteini almasına yardımcı olacaktır. Obezitenin önlenmesi için öğle yemeğinde çocukların beslenme çantasına hamburger, patates kızartması, pizza gibi hazır yiyecekler, gazlı içecek, hazır meyve suları gibi içecekler konulmaması önemlidir.” dedi.
Temizlik ve Spor Beslenme Kadar Önemli
Prof. Dr. Çakır, bunların dışında okul çağı çocuklarının sağlıklı olması ve dengeli beslenmesi için yemek yemeden önce ellerini bol su ve sabunla yıkama alışkanlığının kazandırılması, sebze ve meyvelerin tüketilmeden önce bol suyla yıkanması ve çocuğun günlük hayatında spora yer verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Okula Giden Çocukların Olmazsa Olmazı Kahvaltı #eborsahaber
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder