29 Eylül 2015 Salı

Finansbank"ın Tamamı Satışa Çıkartılabilir

Yunanistan ekonomi basınında dün yer alan haberlerde, National Bank of Greece’in (NBG) Finansbank’taki yüzde 99 payının tamamını satmayı değerlendirdiği ileri sürüldü.


Reuters, Yunanistan’ın en büyük bankası ve Finansbank’ın sahibi National Bank of Greece (NBG) potansiyel sermaye açığının nasıl kapatılacağı konusunda seçenekleri değerlendirirken, Finansbank’ta hisse satışını da içerebilecek bu seçeneklerden herhangi biri konusunda henüz nihai bir karar almadığını yazdı.


Bankada görevli bir kaynak Reuters’a yaptığı açıklamada, “Her bankanın yapması gerektiği gibi biz de olası sermaye gereksinimini hemen karşılamak için gerekli alternatifleri inceliyoruz” dedi.


NBG’nin Avrupa Birliği rekabet kurumuna göndereceği iş planı kapsamında Finansbank’taki yüzde 99 payının tamamını satmayı değerlendirdiği belirtildi. Kaynak, “Şu aşamada, stres testleri tamamlanana kadar bankanın belirleyeceği strateji konusunda tahminde bulunmak için erken” dedi. Bankaların olası kriz senaryolarında sermaye ihtiyaçlarını gösteren strest testleri bu yıl içinde yapılacak.


Piyasa değeri %50 düştü


Finansbank’ın yüzde 46’sı Hüsnü özeğin tarafından 2006 yılında Yunan NBG’ye satılmıştı. Finansbank’ın patronu Hüsnü Özyeğin, bankadaki yüzde 55.68’lik hissesinin yüzde 46’sını ve kurucu hisselerin tamamını NBG’ye 2 milyar 774 milyon dolara sattı. Bankanın yüzde 100’ü 6 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. Satın alma bedeli mevcut Borsa değerinin üzerinde olduğu için mevzuat gereği çağrıda bulunma zorunluluğu taşıdığından, çağrıya verilen paylar ile birlikte Finansbank’ın yüzde 99’a yakın hissesi NBG’ye geçti.


İşlemin gerçekleştiği dönemde bankanın CEO’su Takis Arapoglou, Finansbank’ı defter değerinin 3.8 katına satın aldıklarını açıklamıştı. Finansbank’ın şu anki piyasa değeri 3 milyar 381 milyon dolar ve defter değeri hisse başına 3,16 TL iken Borsa İstanbul ilk seansında %9,66 yükseliş ile 3,63 TL’den kapattı.



Finansbank"ın Tamamı Satışa Çıkartılabilir #eborsahaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder