Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,"Dünyada kripto paralar, para niyetiyle kullanılan değerler, baktığımız zaman tekraren söylüyorum, bir zamanlar Türkiye"de saadet zincirleri vardı. Herkes birbirini dolandırarak en son birileri mutlu oluyordu ama çok üzülen insan oluyordu. (Bitcoin) Bu zaman zaman ortaya çıkan bizim şahit olduğumuz saadet zincirlerinin benzeridir. Bunun global saadet zinciri olma ihtimali yüksektir." ifadelerini kaydetti.
Bakan Zeybekci, vatandaşların bu konuda mağdur olmamaları için , şu uyarıları yaptı:
"Vatandaşlarımız uzak dursunlar, maceraya fazla hevesli olmasınlar. Ülkeye veya ekonomiye ait para değil. Bu sadece bir yazılım ortamında, koordine edilmiş şifrelerle güç bulan sanal para birimi olduğu iddia edilen varlık. Üzerindeki her türlü değer sanaldır. Bununla ilgili bir yasal düzenleme olmayacak. Türkiye"de yakından takip ediyoruz. Burada büyük mağduriyet ve dolandırıcılıkların da olmaması yönünde takip ediyoruz.
- http://eborsahaber.com/88586/2017/gundem/zeybekci-bitcoin-saadet-zincirlerinin-benzeridir/
Farklı mecra ve kaynaklardan elde edilen finans, ekonomi, doviz, borsa ve gündem haberleri derlenerek eborsahaber.com sitesinde toplandı. Son dakika haberler şirket haberleri yatırımcı haberleri emtia ve piyasa gelişmeleri petrol fiyatları uluslararası borsaların özetleri gündemdeki olayların tamamını anında öğrenebilirsiniz.
31 Aralık 2017 Pazar
Zeybekçi: Bitcoin, Saadet Zincirlerinin Benzeridir
29 Aralık 2017 Cuma
ASELSAN’dan Yeni İş ilişkisi
ASELSAN ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında kısa menzilli/alçak irtifa bir savunma sistemi sözleşmesi imzalandı.
Aselsan’ın (ASELS) konu ile ilgili olarak Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği yazılı açıklama aşağıda yer almaktadır:
ASELSAN ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında 29.12.2017 tarihinde, toplam bedeli 122.422.715 Euro ve 1.011.395.262 TL tutarında kısa menzilli/alçak irtifa bir savunma sistemi sözleşmesi imzalanmıştır.
Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2019-2022 yılları arasında gerçekleştirilecektir.
- http://eborsahaber.com/88585/2017/sirket-haberleri/aselsandan-yeni-is-iliskisi-6/
2018 Asgari Ücret Net 1603 TL Oldu
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018"de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere saat 14:00"de toplanmıştı. Toplantı sonrası Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2018 yılında geçerli olacak asgari ücretin net bin 603 TL olarak belirlendiğini söyledi.
Sarıeroğlu, "Asgari ücret desteğimizi 2018 yılında da sürdüreceğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.
- http://eborsahaber.com/88583/2017/gundem/2018-asgari-ucret-net-1603-tl-oldu/
Borsa İstanbul Hisselerde A, B, C, D Grup Değişikliğini Açıkladı
Borsa İstanbul hisselerde 02 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak A, B, C, D Grup değişikliğini açıkladı.
Pay Piyasası’nda payları işlem gören şirketlere ait Ocak-Haziran 2018 tarihleri arası A,B,C,D grubu değişiklikleri aşağıda tabloda belirtilmiştir. Tablodaki değişiklikler 02/01/2018 tarihinden itibaren geçerlidir.
- http://eborsahaber.com/88579/2017/gundem/borsa-istanbul-hisselerde-a-b-c-d-grup-degisikligini-acikladi/
Karadağ: Bitcoin Manipulatif, Dikkatli Olunmalı
Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ,"Bitcoin"in çok manipülatif, kumar oynamak isteyen başka platformlarda işini yapsın. Bugün 3 lira, yarın 3 milyon derken bir sonraki gün aşağı yönlü harekette mağduriyetler yaşamasınlar. Biz bitcoinle ilgili uyarıyoruz ama finans teknolojisinde yer alan kurumların blockchain teknolojileri ve benzer teknolojileri takip ediyor olması lazım. Hem yatırım maliyetlerini azaltıyor, hem de güvenliği oldukça yüksek seviyelere çıkıyor" dedi.
Karadağ blockchain teknolojilerini yakından takip ettiklerini, önümüzdeki süreçte ürünlerde de bu teknolojileri kullanacaklarını kaydetti. Karadağ "Kriptoloji, para transferinde belki merkez bankalarının ve tüm finans sisteminin vazgeçemeyeceği bir alan ve teknoloji, bu alana yatırım yapmayan kuruluşlar zaten ciddi anlamda geride kalacak" dedi.
Borsa Başkanı Karadağ 2018"de Borsanın halka arz çalışmalarının sürdüğünü belirterek "2018"de inşallah Borsa halka arz edilecek" dedi. Şu anda 10-12 firmanın halka arza hazırlandığını dile getiren Karadağ, 2018"de halka arz ikliminin uygun olduğunu düşündüğünü ve gelecek sene halka arzda 10 milyar TL"nin yakalanabileceğini sözlerine ekledi.
Bloomberg HT
- http://eborsahaber.com/88580/2017/gundem/karadag-bitcoin-manipulatif-dikkatli-olunmali/
SSM, S400 Anlaşması Hakkında Bilgi Verdi
Savunma Sanayi Müsteşarlığı,bugün imzalan S400 anlaşması hakkında bilgi verdi.
Savunma Sanayi Müşteşarlığı S400 Anlaşmasında kontrolun tamamen Türk Silahlı Kuvvetlerinde olacağını,sistemin bağımsız bir şekilde görev yapacağını açıkladı.
SSM,S400 sisteminin kullanımı milli imkanlarla yapılacağının da altını çizdi.
SSM ayrıca "Teknoloji işbirliği ve ortak geliştirme taahhütü anlaşmada var. İlk S-400 teslimatının 2020"nin ilk çeyreğinde yapılması bekleniyor" ifadelerini de kaydetti.
- http://eborsahaber.com/88581/2017/gundem/ssm-s400-anlasmasi-hakkinda-bilgi-verdi/
Hazine, Ocak Ayında 10 Milyar TL İç Borçlanma Planlıyor
Hazine Müsteşarlığı"nın önümüzdeki üç aylık döneme ilişkin İç Borçlanma Stratejisi açıklandı.
Buna göre, Ocak ayında 10 milyar TL iç, 1.4 milyar TL tutarında dış borç servisi yapılacak. Ocak ayında piyasaya yapılacak ödemelerin tutarı 7,88 milyar TL iken, kamu kurumlarına ise 2,10 milyar TL geri ödeme yapılacak.
Hazine, Ocak ayında 7.7 milyar TL"si piyasadan ihale ve 2.3 milyar TL"si de kamuya satışlar yoluyla olmak üzere toplam 10 milyar TL borçlanma öngörüyor.
- http://eborsahaber.com/88577/2017/gundem/hazine-ocak-ayinda-10-milyar-tl-ic-borclanma-planliyor/
Kardemir, Çevre Yatırımının İhalesini Tamamladı
KARDEMİR AŞ. tarafından yapılan açıklamada, yüksek fırınlar bölgesi tozsuzlaştırma ve kömür kırıcı dairesi tozsuzlaştırma sistemi ihalesi tamamlandığını bildirdi.
KARDEMİR AŞ Genel Müdürü Ercüment Ünal,2018 yılı sonunda hedefledikleri 193 milyonluk TL çevre yatırımlarının tamamlanacağını aktararak, " Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ve belediye başkanlığımıza çevre yatırımlarımız ile ilgili taahhütlerde bulunmuştuk. Başlıca Sinter, Kok, Yüksek Fırınlar ve Çelikhane bölgelerinde yapılacak olan çevre yatırımlarının ihalelerinin hızla sonuçlandırılarak yatırımlara başlanacağını ve 2018 yılsonunda yaklaşık 193 milyon TL tutarındaki çevre yatırımlarının tamamlanacağını ifade etmiştik. Yine Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımız Mehmet Ceylan"a da yapılacak olan çevre yatırımlarımız hakkında bilgi vermiş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze de çevre ilerleme raporumuzu sunmuştuk. Bu noktada yüksek fırınlar bölgesi tozsuzlaştırma sistemlerini TERMO Makine firmasına ihale ettik. Firma hızla yatırım sürecine başlayacak. Bu yatırım 2018 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Hem taraflar için hem de Karabük"ümüz için hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca, Kömür Kırıcı Dairesi Tozsuzlaştırma Sistemi ihalesini de sonuçlandırmış bulunuyoruz. Bu çevre yatırımımız da Enveks Pazarlama ve Toz İndirgeme Sistemleri Şirketine ihale edilmiştir.
Yine, Yönetim Kurulumuzda Sinter 1-2 ve 3 makinelerinin baca gazı desülfürizasyon tesisleri ile ilgili olarak ta genel müdürlüğümüz yetkilendirilmiştir. Ayrıca, Haziran ayında kamuoyuna açıkladığımız sinter fabrikası muhtelif noktalara toz toplama ve tozsuzlaştırma sistemleri kurulması işi ile Ekim ayında ihalesini gerçekleştirdiğimiz çelikhane konverter ve maden çukurları toz toplama sistemi çevre yatırımlarımız da devam etmektedir. Bilindiği gibi çevre yatırımı taahhütlerimiz arasında bulunan Kireç Fabrikası Tozsuzlaştırma Sistemi bu yıl Haziran ayında tamamlanarak devreye alınmış, yine taahhütlerimiz arasında olan Sinter 1 ve Sinter 2 makinelerinin ESP"lerinin bakımı, merkezi atık su arıtma tesisi online istasyonunun yenilenmesi de tamamlamıştı.
Şirketimizde halen biyolojik arıtma tesisi iyileştirilmesi, kırma eleme tesisleri toz toplama sistemleri ile partikül madde konsantrasyonunun düşürülmesi amacıyla fabrika sahası içerisinde bulunan ana güzergâhtaki yolların betonlanması yatırımları ise devam etmektedir. Şirketimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada önce insan, önce çevre bilinci ile hareket etmeye devam edecektir" dedi.
- http://eborsahaber.com/88576/2017/sirket-haberleri/kardemir-cevre-yatiriminin-ihalesini-tamamladi/
THY, 3 Adet Kargo Uçağı Alacak
Türk Hava Yolları’nın (THYAO) konu ile ilgili olarak Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği yazılı açıklama aşağıda yer almaktadır:
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu"nca, 2018 yılının Eylül, Ekim ve Aralık aylarında teslim alınmak üzere 3 adet B777-200LRF kargo uçağının Boeing firmasından satın alınmasına karar verilmiştir.
- http://eborsahaber.com/88575/2017/sirket-haberleri/thy-3-adet-kargo-ucagi-alacak/
BES’de Yatırıma Yönlenen Toplam Tutar 51,4 Milyar TL Oldu
Bireysel Emeklilik Sisteminde Yatırıma Yönlenen Toplam Tutar 51,4 milyar TL Emeklilik Gözetim Merkezi"nin BES temel göstergelerine göre, Bireysel Emeklilik Sisteminde yatırıma yönlenen toplam tutar 22 aralık 2017 tarihi itibariyle 51 milyar 450 milyon TL oldu.
Diğer BES Temel Göstergeleri
Katılımcıların Fon Tutarı: 66 milyar 839 milyon TL
Devlet Katkısı Fon Tutarı:9 milyar 754 milyon TL
Şirket Katılımcılarının Toplamı: 6 milyon 914 bin kişi
Katkı payı Tutarı: 52 milyar 210 milyon TL
- http://eborsahaber.com/88574/2017/gundem/besde-yatirima-yonlenen-toplam-tutar-514-milyar-tl-oldu/
EUR/USD Analizi 29.12.2017
İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölümünün hazırladığı EUR/USD Analizi aşağıda yer almaktadır:
Zayıf dolar temasından güç bulan Euro bugün Dolar karşısında yüzde 0,44 değer kazanmakta. Euro/Dolar son yedi günlük işlemlerde yüzde 0,97 ve son otuz günlük işlemlerde ise 1,27 yukarıda ölçülüyor. Bununla birlikte forex piyasalarında Euro, Sterlin hariç diğer önemli para birimleri karşısında değer kazancını genişletmekte. Verilerin parite üzerinde etkisi neredeyse yok gibi. 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 0,50"lerden yüzde 0,42"ye geri çekilmesi Euro"yu destekledi. Önümüzdeki hafta ABD"de istihdam verileri açıklanacak. Bu cephede güçlü saatlik kazançların açıklanması Euro"yu baskılayabilir. Zayıf dolar algısı devam ettiği sürece Euro/Dolar 1.2090 direnç seviyesine doğru güç kazanmayı sürdürebilir.
Teknik Analiz: Euro/Dolar kuru 1.1960 direnç seviyesi üzerinde güçleniyor. Haftalık grafikte oluşan teknik göstergeler paritenin yukarı yönünü destekler nitelikte buna karşın 1.2090 seviyesi yakınlarından momentum kaybı oluşabilir .Kısa vadede 1.1960 seviyesi altına uzamalar olmadığı sürece 1.2090 direnç seviyesine yükselme potansiyeli yüksek.
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
- http://eborsahaber.com/88573/2017/piyasalar/eur-usd-analizi-29-12-2017/
BİST, Ocak Ayında Taraf Bilgisi Kapatılacak Olan Hisseleri Açıkladı
Borsa İstanbul Ocak ayında taraf bilgisi kapatılacak olan paylar HALKB, ISCTR, KCHOL, KRDMD ve VAKBN olarak belirledi.
Borsa İstanbul’un (BİST) konu ile ilgili olarak Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği yazılı açıklama aşağıda yer almaktadır:
2017/36 sayılı duyurumuz ile bildirildiği üzere: Borsamız Yönetim kurulunun 29/12/2016 tarihli toplantısında işlem verilerinde taraf bilgisinin gösterilmesine ilişkin uygulamanın, piyasa üzerindeki etkilerinin izlenebilmesi amacıyla deneme amaçlı olarak başlatılması uygun görülmüştür.
Bu doğrultuda; 2018 yılının Ocak ayında taraf bilgisi kapatılacak olan paylar HALKB, ISCTR, KCHOL, KRDMD ve VAKBN olarak belirlenmiştir.
- http://eborsahaber.com/88570/2017/piyasalar/borsa-piyasalar/bist-ocak-ayinda-taraf-bilgisi-kapatilacak-olan-hisseleri-acikladi/
DGKLB, IEYHO ve IHLGM hisseleri Yıldız Pazara Geçiyor
Borsa İstanbul, DGKLB, IEYHO ve IHLGM hisseleri BİST Ana Pazardan Yıldız Pazara Geçiyor.
Borsa İstanbul’un (BİST) konu ile ilgili olarak Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği yazılı açıklama aşağıda yer almaktadır:
Dogtas Kelebek Mobilya (DGKLB),Isıklar Enerjı Yapı Holding (IEYHO),İhlas Gayrimenkul (IHLGM) hisseleri 02.01.2018 tarihinden itibaren BİST Yıldız Pazarda işlem görecek.
- http://eborsahaber.com/88571/2017/sirket-haberleri/dgklb-ieyho-ihlgm-hisseleri-yildiz-pazara-geciyor/
Goldman‘ın Vergi Düzenlemesiyle Kazaçları Düşecek
Goldman Sachs Group Inc, vergi mevzuatının dördüncü çeyrek kazançlarında yaklaşık 5 milyar dolarlık bir düşüş ile sonuçlanacağını aktardı.
Goldman, kazançlardaki 5 milyar dolarlık azalışın yaklaşık 3"te 2"sinin ülkeye geri getirme vergisinden kaynaklandığını bildirdi.
- http://eborsahaber.com/88572/2017/gundem/goldmanin-vergi-duzenlemesiyle-kazaclari-dusecek/
İş Bankası, IFC"den 125 Milyon Dolar Finansman Sağladı
İş Bankası, havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı çerçevesinde IFC"den 125 milyon dolar finansman sağladı.
İş Bankası’nın (ISATR,ISBTR,ISCTR) konu ile ilgili olarak Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği yazılı açıklama aşağıda yer almaktadır:
Bankamız, havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı çerçevesinde International Finance Corporation"dan ("IFC") 125 milyon ABD Doları tutarında 9 yıl nihai vadeli iki seriden oluşan finansman sağlamıştır. Söz konusu kaynak, IFC tarafından belirlenen enerji verimliliği kriterlerine uygun yeşil konut kredileri ile genel olarak konut kredilerinin finansmanında kullandırılacaktır.
- http://eborsahaber.com/88569/2017/sirket-haberleri/is-bankasi-ifcden-125-milyon-dolar-finansman-sagladi/
Çin "Kuzey Kore"ye Petrol" İddiasına Yanıt Verdi
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, bir Çin gemisinin 19 Ekim günü Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti"ne (KDHC, Kuzey Kore) yasa dışı yolla petrol nakletmesine ilişkin iddiaların asılsız olduğunu dile getirdi.
ABD Başkanı Trump, bir Çin gemisinin uluslararası deniz sahasında KDHC gemisine petrol naklettiğini iddia etmişti. ABD hükümeti bu iddiaların ardından "hayal kırıklığına" uğranıldığını açıkladı.
Hua Chunying bugün Beijing"de düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin mevzu bahis iddia hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.
Soruşturma neticesine göre, bahsi geçen geminin bu yıl Ağustos ayından itibaren Çin limanlarına hiç yanaşmadığı, bu geminin bir Çin limanına giriş veya çıkış kaydı da bulunmadığı belirlendi.
Sözcü Hua Chunying, Çin hükümetinin BM Güvenlik Konseyi"nin ilgili kararlarına hep sadık kaldığına işaret ederek, Çin vatandaşları ve işletmelerinin bu kararları ihlal edecek girişimlerde bulunmasına asla izin vermediklerini söyledi. Sözcü, eğer BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden bir usulsüzlük tespit edilirse, bunun yasalara uygun olarak ciddi şekilde cezalandırılacağını da ekledi.
Çin Dışişleri sözcüsü Hua, ilgili tarafların Güvenlik Konseyi"nin Kore Yarımadası"ndaki nükleer soruna ilişkin kararlarına etkin şekilde uymaları, yarımadada silahsızlanmanın, istikrar ve barışın tesis edilmesi için çaba harcamaları çağrısında bulundu.
- http://eborsahaber.com/88568/2017/gundem/cin-kuzey-koreye-petrol-iddiasina-yanit-verdi/
Türk Bankacılık Sektörünün Aktif Büyüklüğü 3 Trilyon TL’yi Aştı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2017 yılı Kasım ayı bankacılık sektörünün konsolide olmayan ana göstergelerini açıkladı. Buna göre, Kasım döneminde Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 3 trilyon 269 milyar 176 milyon lira olarak gerçekleşti. Sektörün aktif toplamı 2016 yılı sonuna göre 538 milyar 140 milyon lira artarken bu dönemde en büyük aktif kalemi olan krediler 2 trilyon 103 milyar 758 milyon lira, menkul değerler 393 milyar 640 milyon olarak hesaplandı.
Geçtiğimiz yıl sonuna göre sektörün aktif büyüklüğü yüzde 19,7, krediler yüzde 21,3 ve menkul değerler toplamı yüzde 12 arttı. Bankaların kaynakları içinde, en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat 2016 yıl sonuna göre yüzde 17,9 artışla 1 trilyon 713 milyar 388 milyon lira olarak gerçekleşti.
Bankacılık sektörünün net karı, 2017"nin 11 ayında 45 milyar 188 milyon lira, sermaye yeterliliği standart oranı da yüzde 16,4 oldu.
- http://eborsahaber.com/88567/2017/gundem/turk-bankacilik-sektorunun-aktif-buyuklugu-3-trilyon-tlyi-asti/
Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi Geriledi
2017 yılı Aralık ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak 50,8 değerine geriledi. Sanayi sektörü önceki aya göre 2,3 puan hız kaybederken, hizmet sektörünün 0,3 puanlık artışı, Bileşik Endeksteki düşüşü sınırlandırdı. Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi, 50 referans değerinin üzerindeki seyrini Aralık ayında da sürdürdü ve Türkiye ekonomisindeki canlılığa işaret etti.
Sanayi sektöründe gözlenen hız kaybında, önceki aya göre girdi alımlarının 3,9 puan azalarak 60,5 puana, yeni siparişlerin ise 1,5 puan azalarak 52,7 puana gerilemesi etkili olurken, bu gelişme neticesinde üretim 0,8 puan azalarak 51,2 olarak gerçekleşti. Hizmet sektöründe ise girdi alımlarındaki 3,5 puanlık yavaşlamaya karşın iş hacmi hız kazanmış, bu durum firmaların nihai mal stokundaki düşüşün sürmesinden kaynaklanmıştır.
Böylece mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi"nin 50,8 puanlık değeri, 2017 yılı Aralık ayına ilişkin ekonomik aktivitenin canlılığına işaret ediyor. Hem hizmet hem de sanayi sektörünün 50 referans puanı üzerindeki seyrini sürdürmesi; SAMEKS"teki olumlu görünümün önümüzdeki dönemlerde de süreceğinin sinyalini veriyor.
° Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Sanayi Endeksi, 2017 yılı Aralık ayında, bir önceki aya göre 2,3 puan azalarak 52,4 seviyesine geriledi. Bu gelişmede firmaların girdi alımlarında meydana gelen 3,9 puanlık yavaşlama belirleyici olurken, buna bağlı olarak sektöre ilişkin yeni siparişler 52,7 seviyesine geriledi.
Girdi alımları ve yeni siparişlerdeki düşüşe paralel olarak üretim, önceki aya göre hız kaybederek 0,8 puan azalışla 51,2 puana gerildei. Gözlenen bu hız kaybına rağmen sanayi üretimi, 50 referans puanının üzerindeki seyrini sürdürerek sektördeki canlılığın sürdüğüne işaret etti.
Nihai mal stokunda gözlenen düşüşler, firmaların bu dönemde yeni siparişleere mevcut stoklarını eriterek cevap verdiğini gösterirken, sektöre ilişkin istihdamın önceki aya göre 1,3 puan azalmasına karşın; 50,4 puanla olumlu görünümünü sürdürdüğü görülüyor.
Böylece, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Sanayi Endeksi, yılın başından bu yana süregelen olumlu görünümünü Aralık ayında da sürdürdü ve 52,4 puanlık değeriyle sektördeki canlılığa işaret etti.
° Üretim
° Sanayi sektörüne ait Üretim Alt Endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak; 51,2 seviyesine geriledi. Bu dönemde yeni siparişler ve girdi alımlarının artış hızlarının düşmesi, sektöre yönelik üretimi olumsuz etkiledi.
° Yeni Sipariş
Sanayi sektörüne ait Yeni Sipariş alt endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak 52,7 seviyesine geriledi. Yeni siparişlerde gözlenen bu düşüşe rağmen endeksin 50 referans değeri üzerindeki seyri, sektördeki canlılığın sürdüğüne işaret ediyor.
° Satın Alım
Sanayi sektörüne ait Satın Alım alt endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre 3,9 puan azalarak 60,5 seviyesine geriledi. Girdi alımlarının 60,5 puanlık bu seviyesi, sanayi sektöründeki canlılığın önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğine işaret ediyor.
° Nihai Mal Stoku
Sanayi sektörüne ait Nihai Mal Stoku alt endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 50,3 seviyesine yükseldi. Söz konusu azalış, firmaların bu dönemde yeni siparişlere mevcut stoklarını eriterek cevap verdiğini gösteriyor.
° Tedarikçilerin Teslimat Süresi
Sanayi sektörüne ait Tedarikçilerin Teslimat Süresi alt endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre 0,9 puan artarak 53,6 seviyesine yükseldi. Firmaların yaklaşık %78"i tedarikçilerin teslimat süresinde gözle görünür bir değişiklik olmadığını ifade etti.
° İstihdam
Sanayi sektörüne ait İstihdam alt endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak 50,4 seviyesine geriledi. Girdi alımlarındaki artışın devam etmesi, sektöre yönelik istihdamın önümüzdeki dönemde de artışta olacağının sinyalini veriyor.
° Hizmett Sektörü SAMEKS Endeksi
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Hizmet Endeksi; 2016 yılı Aralık ayında, bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak 51,1 değerine geriledi. Girdi alımlarındaki artışlarda gözlenen hız kaybı, bu dönemde endekste gözlenen düşüşün belirleyicisi oldu.
Önceki aya göre iş hacminde bir miktar toparlanma gözlenmiş olmasına karşın, alt endeksin 48,1 seviyesinde seyretmesi, hizmet sektöründeki durgunluğun yılın son ayında da sürdüğünü gösteriyor. Girdi alımlarının 50 referans değerinin üzerindeki seyrine rağmen iş hacmindeki durgunluğun sürmesi, nihai mal stokunda 2,7"lik bir artışa neden oldu.
Hizmet sektörüne ilişkin istihdam alt endeksi ise önceki aya göre 0,3 puan gerilemiş olmasına karşın; 50,4 puanlık seviyesiyle olumlu görünümünü sürdürdü.
Böylece mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Hizmet Endeksi, 2017 yılı Aralık ayında 51,1 puanla 50 referans değeri üzerindeki seyrini sürdürerek sektöre yönelik olumlu görünümün devam ettiğine işaret etti..
° İş Hacmi
Hizmet sektörüne ait İş Hacmi alt endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre 2,7 puan artarak 48,1 seviyesine yükseldi. Gözlenen bu artışa rağmen endeksin 50 referans değerinin altındaki seyri, iş hacmine yönelik durgunluğun sürdüğüne işaret ediyor.
° Satın Alım
Hizmet sektörüne ait Satın Alım alt endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre 3,5 puan azalarak 59,6 seviyesine geriledi. Endeksin 59,6 puanlık seyri, firmaların sektöre olan güveninin Aralık döneminde de sürdüğüne işaret ediyor.
° Nihai Mal Stoku
Hizmet sektörüne ait Nihai Mal Stoku alt endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre 2,7 puan artarak 50,7 seviyesine yükseldi. İş hacmindeki durgunluğa rağmen girdi alımlarının artmaya devam etmesi firmaların stoklarında artışa neden oldu.
° Tedarikçilerin Teslimat Süresi
Hizmet sektörüne ait Tedarikçilerin Teslimat Süresi alt endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 50,5 seviyesine geriledi. Aralık ayında firmaların yaklaşık %85"i teslimat sürelerinnde önemli bir değişim olmadığını ifade etti.
° İstihdam
Hizmet sektörüne ait İstihdam alt endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak 50,4 seviyesine geriledi. Gözlenen bu gerilemeye karşın 50,4 seviyesindeki endeks, hizmet sektörüne ilişkin istihdamın artmaya devam ettiğini gösteriyor.
YORUM
2017 yılının genelinde 50 referans değerinin üzerinde seyreden SAMEKS, bu dönemde Türkiye ekonomisine dair olumlu bir görünüm arz etmiştir. Yalnızca Ocak ayında referans değerin altında yer alan SAMEKS Bileşik Endeksi, Şubat ayı ile birlikte yükselişe geçmiş ve 2017 yılını 53,4 puan ortalamasıyla kapattı.
Türkiye ekonomisinin %11,1 oranında büyüdüğü yılın üçüncü çeyreğinde, 56,1"lik bir puan ortalaması yakalayan SAMEKS, yılın son çeyreğini ise 52,2 puan ortalamasıyla geride bıraktı. Bu veri ışığında, önceki çeyreğe göre nispeten yavaşlasa da, Türkiye ekonomisinin yılın son çeyreğinde de pozitif büyüme alışkanlığını sürdüreceğini tahmin edebiliriz.
2017 yılı genelinde 55,2 puan oortalamasıyla yılın tamamı için pozitif bir görünüm sunan SAMEKS Sanayi Endeksi, Türkiye ekonomisinde çarkların dönmeye devam ettiğine işaret ediyor. Yılı 52,8 puan ortalamasıyla kapatan SAMEKS Hizmet Endeksi de genel anlamda olumlu bir grafik izledi. Bu bağlamda SAMEKS"in önümüzdeki dönemde de artış grafiğini sürdürmesini bekliyoruz.
Dünya Ekonomisi
2017 yılı aralık ayında küresel ekonominin gündemi; FED"in faiz artırımı, ABD"de kabul edilen vergi tasarısı ve Avro Bölgesi"nde yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme oranı üzerine yoğunlaştı.
Aralık ayı toplantısında FED beklentiler doğrultusunda politika faizini 25 baz puan artırarak %1,00-1,25 bandından %1,25-1,50"ye çıkardı. FED yetkililerinin gelecek iki yıla ilişkin faiz oranı tahminlerinin medyan değerinde bir değişiklik olmazken, 2020"ye ilişkin faiz tahmini yukarı yönlü güncellendi. Gelecek yıl için ise üç kez faiz artırımı öngörülüyor.
ABD"de Temsilciler Meclisi ülkenin vergi sisteminde son 30 yılın en büyük değişikliklerini içereen vergi indirimleri ve istihdam yasasına yönelik tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti. Maliye politikasında gevşeme anlamına gelen vergi indirimlerinin FED"in para politikasını daha hızlı sıkılaştırmasına neden olabileceğine ilişkin endişeler tahvil faiz oranlarını yukarı yönlü etkiliyor.
Avro Bölgesi"nde GSYH 2017 yılının 3. çeyreğinde önceki çeyreğe göre %0,6 arttı ve önceki açıklama ile aynı düzeyde gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre ise %2,6 artış kaydeden GSYH, böylece %2,5"lik büyüme beklentisinin bir miktar üzerinde gerçekleşmiş oldu. Bölge"de açıklanan sanayi üretim ve istihdam verileri ise olumlu bir tablo çizdi. Buna göre, sanayi üretimi Ekim"de bir önceki aya göre %0,2 artarken yıllık bazda %3,7 genişledi. Diğer taraftan, bölgede 3. çeyrekte istihdam küresel krizden bu yana en hızlı artışını kaydetti.
Buna ek olarak, Ukrayna"yı istikrarsızlaştırdığı gerekçesiyle Rusya"ya yönelik yaptırımları 6 ay uzatma kararı aldı. Kararın oy birliğiyle alındığı belirtilen açıklamada,, Rusya"nın çeşitli ekonomik sektörlerine yönelik yaptırımların 31 Temmuz 2018"e kadar uzatıldığı kaydedildi. Alınan bu kararın Rus ekonomisi üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceği öngörülürken, Rusya ekonomisinin yılın 3. çeyreğinde yıllık bazda %1,8 oranında büyüme kaydettiği gözlenmiştir.
Türkiye Ekonomisi
İlk iki çeyrekte %5,3 ve %5,4 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, 3. çeyrekte ivmesini daha da artırdı ve %11,1 ile son 6 yılın en iyi büyüme oranı gerçekleşmiş oldu. Bu oran Türkiye"nin G20 ülkeleri arasında yılın 3. çeyreğinde en çok büyüyen ülke olduğunu gösteriyor. Ekonominin bu dönemde ağırlıklı olarak iç taleple büyüdüğü görülse de dış talep de büyümeye pozitif katkı verdi.
%11,1"lik büyüme oranının 7,0 puanı hanehalkı tüketiminden, 0,3 puanı devlet tüketiminden kaynaklandı. Yatırımların katkısı 3,6 puanla oldukça olumluyken, net dış talebin katkısının 0,3 puanda kaldığı görülmektedir. Bu tablo yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinde lokomotifin iç talep olduğuna işarret ederken, yıl genelinde artış kaydeden ihracattan destek alan net dış talep 0,3 puanla büyümeye cüzi bir destek verdi.
Yatırımlardaki artışın yalnızca inşaat sektörü yatırımlarından kaynaklanmaması, sanayi sektörü adına büyük önem arz eden makine ve teçhizat yatırımlarının da %34,0 oranında artış kaydetmesi; Türkiye ekonomisi adına bir diğer olumlu gelişme oldu. Yatırımlardaki artışın sürmesi, reel sektörün ekonomiye olan güveninin sürdüğüne işaret etmesi bakımından da oldukça önemli bir gelişme olarak görüldü.
Ekonomi yönetimi tarafından alınan ek tedbir ve teşviklerle üçüncü çeyrekte 4 ana faaliyet kolunda da genişleme gözlendi. Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ekonomiye enjekte edilen ek kaynakların, vergi indirimlerinin ve ihracattaki canlanmanın büyümeyi harekete geçirdiği görülüyor. 2018 yılında da hizmetler, sanayi, tarım ve inşaat sektörünün canlılığını sürdürmesi bekleniyor. Bilhassa imalat sanayiinde gerçekleşen %15,2"lik artışla %14,8 oranında genişleyen sanayi sektörü, önümüzzdeki dönem için umut veriyor.
Dış Ticaret: 2017 yılı Ekim ayında toplam ihracat hacmi 2016 yılının aynı ayına göre %9,0 oranında artarak 13,9 milyar dolar olurken, toplam ithalat hacmi de %25,0 artarak 21,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Yılın ilk 10 ayında ise ihracat yıllık bazda %10,3, ithalat %16,5 yükseldi ve böylece, bu dönemde dış ticaret açığındaki artış %30"u aştı.
Altın ticareti yıl genelinde olduğu gibi Ekim"de de dış ticaret dengesindeki bozulmada rol oynamaya devam etti. 12 aylık kümülatif verilere göre %24,8 düzeyinde gerçekleşen dış ticaret açığındaki genişleme, altın ticareti hariç tutulduğunda %4,5"e geriledi. Bu dönemde net altın ticareti, toplamda 71 milyar dolar olan dış ticaret açığının 9 milyar dolarlık kısmını oluşturdu.
Motorlu kara taşıtları ile kazanlar ve makineler ihracatındaki olumlu performans bu dönemde de sürdü. Yılın üçüncü çeyreğinde ivme kaybeden demir çelik ihracatı, Ekim"de yeniden hız kazandı ve bu dönemde ihracatımızın yaklaşık %50"sini gerçeklleştirdiğimiz para birimi olan Euro"daki değer kazancının da ihracat performansını desteklediği izlenmektedir.
Altın ithalatındaki güçlü seyre ek olarak enerji ithalatı da dış ticaret açığını yukarı yönlü baskı altında bırakıyor. Ekonomik aktivitedeki toparlanma ve petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle enerji ithalatı Ocak-Ekim döneminde yıllık bazda %36,1 ile hızlı arttı.
2017 yılının genelinde olduğu gibi Kasım ve Aralık aylarında da petrol fiyatlarındaki olası bir yükselişin yanı sıra yurt içinde talebin canlı seyrinin dış ticaret açığına olumsuz etki etmesi, diğer taraftan AB ekonomilerindeki iyileşmenin sürmesinin ihracat kanalıyla dış ticaret dengesindeki bozulmayı sınırlandırması bekleniyor.
Cari Açık: 2017 yılı Ekim ayına ait cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ekim ayına göre 2,2 milyar dolar artarak 3,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece 2017 yılı Ocak-Ekim döneminde cari açık, önceki yılın aynı dönemine göre 8,9 milyar dolar artarak 35,3 milyar dolar gerçekleştii. Yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı ise 12 ay öncesine göre 48,3 milyar dolar genişleyerek 41,9 milyar dolar seviyesine yükseldi.
Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2,8 milyar dolar artarak 5,6 milyar dolara ve birincil gelir dengesi açığının 293 milyon dolar artarak 1,1 milyar dolara yükselmesi etkili oldu.
Parasal olmayan altın ticareti hesabı 2016 yılı ilk 10 ayında 2,9 milyar dolar fazla vermişken, 2017 yılının aynı döneminde 7,9 milyar dolar açık verdi. Böylece parasal olmayan altın ticareti 2017 yılının Ocak-Ekim döneminde önceki yılın aynı dönemine göre 10,8 milyar dolar olumsuz yansıdı. Bu gelişmede altın ihracatının önceki yıla göre 7,3 milyar dolardan 6,1 milyar dolara gerilemesi, altın ithalatının ise 4,4 milyar dolardan 13,9 milyar dolara yükselmesi etkili oldu.
Ekim ayında diğer yatırımlar kaleminde 2,8 milyar dolarla güçlü sermaye girişi gözlendi. Bu gelişmede bankaların ve bankacılık dışı seektörün kredi kullanımları etkili olurken, bankacılık sektörü Ekim ayında toplamda 2,4 milyar dolar, diğer sektörler ise 1,6 milyar dolar kredi kullanımı gerçekleştirdi.
Enerji fiyatlarındaki artışa ek olarak net altın ihracatında yaşanan gelişmeler dış ticaret açığı kanalıyla cari dengeye olumsuz yansıdı. Ayrıca, ekonomik aktivitede yaşanan ivmelenme de cari açık üzerinde genişleme baskısı yaratıyor. Diğer taraftan seyahat gelirlerindeki toparlanma cari dengedeki bozulmayı sınırlandırıyor. Kasım ayına ilişkin dış ticaret verileri cari açıktaki genişlemenin sürdüğüne işaret ediyor.
Sanayi Üretimi: Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, Ekim ayında, aylık bazda cüzi bir artış gösterirken ve yıllık bazda beklentileri aşmış ve yılın son çeyreğine ilişkin büyüme rakamları için olumlu bir görünüm arz etmiştir. Bu dönemde, aylık bazda sanayi üretimi %0,7 artarken, yıllık bazda sanayi üretimi %7,3 artış kaydetti.
Aylık bazda gerçekleşen %0,7 oranındaki artışta imalat sanayii sektörünnde gözlenen artış etkili oldu. Bu dönemde imalat sanayii sektörü endeksi önceki aya göre %1,3 artış kaydederken; %2,2 azalan madencilik ve taşocakçılığı sektörü ve %1,9 azalan elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi endeksteki artışı sınırlandırdı.
Senelik bazda gerçekleşen %7,3"lük artışta ise %7,7 oranında artış kaydeden imalat sanayii sektörü endeksi belirleyici olurken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ve madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi de sırasıyla %7,3 ve %0,5 artış kaydetti. Böylece yıllık bazda sanayi üretiminde ise trendi toplamda 13 aya çıktı.
Kasım 2017 döneminde ise SAMEKS Sanayi Endeksi önceki aya göre 2,1 puan artarak 54,7 seviyesine yükseldi. Bu veri ışığında TÜİK Sanayi Üretim Endeksi"nin önümüzdeki dönemde de artışını sürdüreceğini öngörebiliriz.
İşsizlik: Ağustos, Eylül ve Ekim dönemlerinin ortalaması alınarak hesaplanan Eylül 2017 dönemi işsizlik rakamları, geçtiğimiz yılın aynı ddönemine göre 0,7 puan gerilerken, geçtiğimiz aya göre ise herhangi bir değişim göstermeyerek %10,6 seviyesinde gerçekleşti.
Eylül 2017 yılında toplam istihdam bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyon 233 bin kişi artış kaydederken, Ocak 2017 dönemine göre toplam artış ise 2 milyon 125 bin artış kaydedildi. Aylık bazda ise Ocak 2017 döneminden beri ilk kez istihdamda azalış görülmüş ve Eylül 2017"de Ağustos 2017"ye göre toplam istihdam 31 bin kişi azaldı.
Önceki yılın aynı ayına göre 104 bin kişi azalan toplam işsiz sayısı Eylül 2017 döneminde 3 milyon 419 bin kişiye geriledi. Ocak 2017 dönemine göre ise toplam işsiz sayısı 566 bin kişi azaldı. Bununla birlikte istihdamda gözlenen kaybın da etkisiyle, Eylül ayında önceki aya göre 15 bin kişilik artış oldu.
Toplam işgücü Eylül 2016 döneminde 31 milyon 87 bin kişiyken Eylül 2017 döneminde 32 milyon 215 bin kişiye yükseldi. Böylece önceki yılın aynı ayına göre işgücüne katılım yaklaşık 1 milyon 128 bin kişi olarak gerçekleşti. İşgücünün hızlı bir şekilde artış kaydetmesi, son 12 ayda 1 milyon 233 binlik istihdam artışına karşın işsizlik oranını baskı altında tutuyor.
Daha önce çalıştığı ekonomik faaliyete göre işsizler analiz edildiğinde; %57"sinin Hizmet sektöründe, %15"inin Sanayi sektöründe, %10"unun İnşaat sektöründe, %4"ünün ise Tarım sektöründe çalıştığı görülüyor. İlk kez iş arayanlar toplam işsiz sayısının %9"unu oluştururken, 8 yıldan önce işten ayrılanların oranı %5"tir.
SAMEKS Hizmet Endeksi İstihdam alt endeksi Ekim 2017 döneminde 52,1 puanla artışını sürdürürken, SAMEKS Sanayi Endeksi İstihdam alt endeksi de 50,5 puanla olumlu görünümünü sürdürmüştü. Bu veriler ışığında istihdamın önümüzdeki dönemde de genel anlamda olumlu bir grafik çizeceğini tahmin edebiliriz.
Enflasyon: 2017 yılı Kasım ayında aylık TÜFE artışı %1,49 ile piyasa öngörülerinin üzerinde gerçekleşirken, yıllık enflasyon %12,98"e yükseldi.
2017 yılı başından bu yana enflasyon üzerinde gözlenen yukarı yönlü etkilerin bu dönemde de devam etttiği görülmektedir. Tüm ana harcama grupları enflasyonu arttırıcı yönde etkide bulunurken, Kasım ayında en fazla fiyat artışının yaşandığı ilk 15 ürünün tamamı gıda ve giyim gruplarındaki ürünlerden oluşuyor.
Bu dönemde, endekste en fazla ağırlığa sahip olan gıda grubu aylık enflasyonu 46 baz puan yukarı çekti. Ulaştırma grubu ile mevsimsel faktörlerin etkili olduğu giyim ve ayakkabı grupları da aylık enflasyona önemli oranda etki etti. Söz konusu iki harcama grubu aylık enflasyonu sırasıyla 33 ve 28 baz puan arttırdı.
2017 yılı Temmuz döneminden beri artış eğiliminde olan çekirdek enflasyon göstergeleri Kasım ayında da artmaya devam ediyor. Bu dönemde özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden B endeksinde yıllık enflasyon %12,17"ye yükseldi.
Petrol fiyatlarının küresel ölçekte güçlenme eğilimi sergilemesine ek olarak TL"de gözlenen değer kaybı enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskının sürmesine neden oluyor. Ayrıca, çekirdek enflasyon göstergelerindeki bozulmanın devam etmesi enflasyon bekllentilerinin kademeli biçimde bozulmasına yol açıyor. Bu çerçevede yılsonu enflasyon oranının %11"in üzerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
TİM: İhracat Hedefimiz 170 Milyar Doların Üzerine Çıkmak
Ekonomi Gazetecileri Derneği"nin (EGD) geleneksel "Yılbaşı Buluşması"nın 13"üncüsü Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi"nde gerçekleştirildi.
TİM ev sahipliğinde ve Vestel ana sponsorluğunda, Arçelik, Özak Global Holding"in desteğinde gerçekleştirilen etkinlikte, EGD üyeleri, siyaset ve iş dünyasından isimler bir araya geldi.
Etkinliğin açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bitimine sayılı günler kalan 2017"nin, ihracatçılar açısından son derece olumlu geçtiğini belirterek, Orta Vadeli Program"da (OVP) bu yıla ilişkin ihracat hedefinin 153 milyar dolar olduğunu anımsattı.
Büyükekşi, kendilerinin 2017"yi "İhracatta atılım yılı" ilan ettiklerini ve bu rakamı geçeceklerini söylediklerini aktararak, "İhracatçılarımız sözünü tuttu ve 11 ayda bu rakamı yakaladı. Geçtiğimiz ay OVP revize edildi ve ihracat hedefi 156,5 milyar dolara yükseltildi. Biz, onu da geçtik. 2018 için OVP"de 169 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Biz 170 milyar doların üzerine çıkmak istiyoruz. Dünya dış ticaretinin 2018"de yüzde 4-5 büyümesi, yaklaşık 17 trilyon doların üzerine çıkması bekleniyor. İhracatçılar açısından 10 veriden 9"u pozitif. Bu yüzden inşallah bu hedefi yerine getireceğiz." diye konuştu.
Bütün firmalara ihracatçı olmaları çağrısında bulunan Büyükekşi, sürdürülebilir büyümenin ihracatla gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi.
EGD Başkanı Celal Toprak ise her yıl ekonomide zor bir yıl geçirileceğine dair haberler yapıldığına işaret ederek, ancak yıl sonunda zorluğun aşıldığından ve başarılı olunduğundan bahsedildiğini söyledi.
Bu durumun, özel sektörün dinamik yapısını gösterdiğini vurgulayan Toprak, "Bugünkü büyümeyi ve diğer olumlu enstrümanları özel sektörün dinamik yapısına borçluyuz. O dinamik yapıyı da biz yansıtıyoruz. Özel sektör ile ekonomi gazetecileri arasında böyle bir iş birliği var." dedi.
Toprak, EGD Yılbaşı Buluşması kapsamında da bu iş birliğinin zirve yaptığınnı dile getirerek, etkinlikte hem ekonomiye ilişkin durum değerlendirmesinde bulunduklarını, hem de iş dünyası ile ekonomi gazetecilerini bir araya getirdiklerini ifade etti.
- Ekonomiye katkıları nedeniyle vefa ve şükran plaketi verildi
Etkinlikte, Türkiye ekonomisine yaptıkları katkılar dolayısıyla vefa örneği gösterilmesi kapsamında Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Sevim Arsel ve Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar"a şükran plaketi verildi.
Arsel"in plaketini Koç Holding Medya İlişkileri Müdürü Yeliz Öz Kara, Yaşar"ın plaketini ise Yaşar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nur Demirok aldı.
Etkinlikte, 18 Ekim"de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Eti Şirketler Grubu Onursal Başkanı Firuz Kanatlı adına verilen vefa plaketi de Eti Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Bayrakdar"a takdim edildi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, etkinliğin ana sponsorluğunu üstlenen Vestel adına şirketin kurumsal iletişim yöneticisi Gençer Kabaroğlu"na teşekkür plaketi sundu.
EGD"ye katkılaarından ötürü verilen teşekkür plaketini ise Arçelik adına Buket Güvenç Kayılı, AA Finans Haberleri Editör Yardımcısı ve EGD Genel Müdür Yardımcısı Hasan Arslan"ın elinden aldı.
Öte yandan Netmarble adına Dilek Aydoğdu"ya EGD Başkanı Celal Toprak, Özak Global Holding AŞ adına da Özak Global Holding Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Soğukçeşme"ye EGD Genel Sekreteri İdriz Çokal teşekkür plaketi verdi.
- Meslekte 20 yılını dolduranlara plaket
EGD yılbaşı buluşmasında ekonomi basınında 20 yılını dolduranlara da plaket takdim edildi. Meslekte 20 yılını dolduran isimler şu şekilde:
"Anadolu Ajansı"ndan Harun Bahçıvan, Dünya Gazetesi"nden Ece Ceyhun, Jülide Yiğittürk Gürdamar, Özlem Ermiş Beyhan, Kamil Eser, Ebru Sungur, Yasemin Salih, Dürdane Kırçuval ve Sergül Keskin, Türkiye Gazetesi"nden Ömer Faruk Bingöl, Yeni Akit"ten Mehmet Canıtatlı, Sözcü"den Recep Genel ve Hamit Varol, Star"dan Yaşar Kızılbağ, Patronlar Dünyası"nda Cihan Orhan, Sabah"tan İbrahim Acar ve Feride Cem, Hürriyet"ten Emre Özzpeynirci, NTV"den Melda Yücel Kocaalp, İnternethaber.com"dan Hadi Özışık, Derin Ekonomi Dergisi"nden Mehmet Ali Doğan, Takvim"den Çığıl Ön Yener, Ekonomist"ten Talip Yılmaz, Para Dergisi"nden Serdar Ayrenk ve Yasemin Güneş, İhlas Haber Ajansı"ndan Ömer Kılıç, Akşam"dan Ufuk Korcan, Bizim Gazete"den Cemal Güler."
Geceye, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli de katıldı.
- http://eborsahaber.com/88564/2017/gundem/tim-ihracat-hedefimiz-170-milyar-dolarin-uzerine-cikmak/
TANAP, Boru Hattının Geçtiği Şehirleri Destekliyor
TANAP, boru hattının geçtiği şehirlere sosyal sorumluluk anlayışıyla destek vermeye devam ediyor. İlk ayağı geçtiğimiz Kasım ayında Ardahan, Kars ve Erzurum illerinde hayata geçirilen gıda yardımı projesinin ikinci ayağı, hattın Lot 2 bölümündeki Erzurum, Erzincan, Sivas, Gümüşhane, Bayburt ve Giresun illerinde gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları"nın belirlediği 1.000 ihtiyaç sahibine gıda yardımı ulaştırıldı. Proje tamamlandığında ise hat boyunca 10 bin ihtiyaç sahibine 2 milyon lira değerinde gıda yardımı sağlanmış olacak.
İki kardeş ülke Azerbaycan ve Türkiye"nin bugüne kadar süregelen başarılı iş birliğinin en büyük ve önemli adımlarından olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), güzergâhı üzerinde bulunan köy ve mahallelerde ihtiyaç sahibi ailelere yönelik olarak gerçekleştirdiği gıda yardımı programına devam ediyor. Proje kapsamında 4 bölüme ayrılan hat boyunca, 10 bin ihtiyaç sahibine 2 milyon lira değerinde gıda yardımı ulaştırılması hedefleniyor. Projenin ikinci aşamasında Lot 2 bölgesinde yer alan Erzurum"un bir mahallesi ile Erzincan, Sivas, Gümüşhane, Bayburt ve Giresun illerinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları"nın belirlediği 1.000 ihtiyaç sahibine gıda yardımı ulaştırıldı.
Projenin ilk ayağı Kasım ayında gerçekleştirilmiş ve Ardahan, Kars, Erzurum illerinde 3 bin 522 kişiye gıda yardımı sağlanmıştı. Proje kapsamında; boru hattı üzerinde yer alan diğer illerde de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından belirlenen ihtiyaç sahibine gıda yardımı yapılmaya devam edilecek.
- http://eborsahaber.com/88561/2017/haberler/tanap-boru-hattinin-gectigi-sehirleri-destekliyor/
İnşaat Sektöründe Büyüme Sürüyor
Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı. "Türkiye İMSAD Aralık 2017 Sektör Raporu"nda; inşaat sektörünün, 2017 yılını yüzde 8,0 oranında bir büyüme ile tamamlayacağına dikkat çekildi. Bu hızlı büyümede, konut tarafında verilen önemli destekler ile kamunun inşaat işlerinin etkili olduğu vurgulandı. 2018"de inşaat sektöründe büyümenin kendi dinamikleri ile süreceği, sona eren kamu desteklerinin de yenileriyle devam etmesi yönünde beklentilerin bulunduğu belirtildi.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD)"nin, sektörün en önemli çatı kuruluşu olarak hazırladığı "Aralık 2017 Sektör Raporu"nda; inşaat sektörüne destek çerçevesinde, tüketicilere ve üreticilere yönelik finansman olanaklarının, 2017 yılında genişletici olduğu belirtildi. Yurtdışı müteahhitlik işlerinin zayıflamasına rağmen, inşaat malzemeleri ihracatının iki yıllık küçülmenin ardından 2017 yılında yeniden artış gösterdiği ifade edilen raporda, inşaat malzemeleri iç pazarında da ortalama yüzde 7-8 arasında büyüme yaşandığı vurgulandı.
2018 yılında ekonomide ve inşaat sektöründe büyümenin normalleşerek kendi dinamikleri ile süreceğinin öngörüldüğü raporda şu tespitler yer aldı: 2018 yılında ekonomide ve inşaat sektöründe yüzde 4-5 arasında bir büyüme, yurtiçi inşaat malzemeleri pazarında da yüzde 4-5 arasında bir büyüme bekleniyor. Kamunun sona eren desteklerinin bir bölümünün veya yenilerinin 2018 yılında uygulanması beklentisi de bulunuyor. Raporda; tüketici ve üretici tarafına yönelik finansman olanaklarının daha sınırlı olacağı 2018"de, finansman maliyetlerinin daha yüksek gerçekleşeceği, yurtdışı pazarlarındaki iyileşmelerin ise inşaat malzemeleri ihracatını destekleyeceği öngörülüyor.
İnşaat sektörü üçüncü çeyrekte yüzde 18,7 büyüme gösterdi
İnşaat sektöründe büyüme üçüncü çeyrekte hızlandı ve yüzde 18,7 oldu. Yılın ilk ve ikinci çeyreğindde büyümeler yüzde 5,6 ve 5,5 olarak revize edildi. Böylece yılın ilk 9 ayında inşaat sektörü yüzde 9,9 büyüdü. 2016 yılı ilk 9 ayında ise inşaat sektörü yüzde 6,0 büyümüştü. Gayrimenkul sektöründe büyüme 2017 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 1,5 oldu. Yılın ilk ve ikinci çeyreğinde ise büyümeler yüzde 1,5 ve yüzde 1,4 olarak revize edildi. Böylece yılın ilk dokuz ayında gayrimenkul sektörü yüzde 1,5 büyüdü.
İnşaat harcamaları üçüncü çeyrekte 142,4 milyar TL ile tarihi seviyede
Üçüncü çeyrekte 142,4 milyar TL ile bugüne kadarki en yüksek seviyeye çıkan toplam inşaat harcamaları, 2017 yılı ilk 9 ayında 392,8 milyar TL olarak gerçekleşti. İnşaat harcamaları bu dönem cari fiyatlarla yüzde 30,9 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından, milli gelirin hesaplamasında kullanılan yeni yöntem çerçevesinde, toplam inşaat harcamalarına yer verilirken, inşaat harcamalarının kamu ve özel ayrımına yer verilmedi.
İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 9,0 ile Ekim"de sıçrama gösterdi
2017 yılı Ekkim ayında inşaat malzemesi ortalama sanayi üretimi 2016 yılı Ekim ayına göre yüzde 9,0 arttı. Böylece Ekim ayında yılın en yüksek üçüncü aylık üretim artışı gerçekleşti. Ekim ayı üretim artışı iç ve dış talebin de kuvvetli kaldığını gösterdi. Üretim artışında mevsimsellik ve baz etkisinden çok sektörün kendi iç dinamikleri belirleyici oldu. Ekim ayındaki üretim artışı ile birlikte Ocak-Ekim dönemi üretimi de geçen yılın yüzde 5,2 üzerinde gerçekleşti.
2017 yılı Ekim ayında inşaat malzemeleri alt sektörlerindeki sanayi üretiminde artış eğilimi ağırlık kazandı. 26 alt sektörden 24"ünde üretim geçen yıla göre artarken sadece 2 alt sektörde üretim geçen yıla göre geriledi. Ocak-Ekim döneminde ise 22 alt sektörde üretim geçen yılın üzerinde gerçekleşti. İnşaat malzemeleri sanayisinde ağırlıklı yeri olan sektörlerden dokuzunda, yılın ilk 10 ayında çift haneli üretim artışı gerçekleşti. Soğutma ve ısıtma donanımları, düz cam, merkezi ısıtma radyatörleri, kilit ve menteşeler, seramik sıhhi üürünleri, inşaat amaçlı beton ürünleri, kablolar ile musluk vana ve valfler üretimi yüzde 10"un üzerinde büyüme gösterdi. Yıl genelinde zayıf kalan mermerler, hazır beton ile seramik karo üretimleri de toparlanmaya başladı. İlk 10 aylık dönem itibarıyla üretimi gerileme gösteren sadece dört sektör kaldı.
Avrupalı şehirler arasında İstanbul"un gayrimenkul pazarındaki konumu
Aralık 2017 Sektör Raporu"nun özel bölümünde, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisi açısından gayrimenkul sektörünün gelişiminin büyük önem taşıdığı, bu çerçevede İstanbul"un uluslararası ölçekte ve nitelikte bir gayrimenkul pazarına sahip olarak Avrupalı şehirler ile rekabet içinde bulunduğu vurgulandı.
2013 yılında Avrupalı şehirler içinde ilk sırada yer alan İstanbul ile ilgili değerlendirmeler raporda şöyle sıralandı: İstanbul gayrimenkul pazarı 2013 yılına kadar mevcut potansiyelini kullanarak yerli ve yabancı yatırımcılar için çekim oluşturmayı başardı. İstanbul 2013 yılında 31 Avrupalı şehir içindde gelişme beklentileri itibarıyla ilk sırada yer aldı. Ancak İstanbul"un performansı 2013 yılından sonra hızla gerilemeye başladı. 2016 yılında mevcut koşullar içinde İstanbul gayrimenkul pazarında beklentiler önemli ölçüde geriledi. İstanbul yatırımlarda 29"uncu sıraya, gelişme beklentilerinde ise 27"nci sıraya düştü. 2017 yılında da gerileme devam etti. İstanbul 31 Avrupa şehri içinde en alt sıraya indi. Gerilemede pazarın kendi dinamiklerindeki zayıflamayla birlikte siyasi, dış politika ve güvenlik konularında yaşanan gelişmeler de etkili olmaya devam ediyor.
- http://eborsahaber.com/88563/2017/gundem/insaat-sektorunde-buyume-suruyor/
VİOP’ta Son İşlem Günü ve Vade Sonu Uyarısı
Borsa İstanbul VİOP"ta işlem gören ve vade sonu Aralık 2017 olan olan Pay Opsiyon, BIST 30 Endeks Opsiyon, Mini BIST 30 Endeks Opsiyon, DolarTL Opsiyon, DolarTL Vadeli İşlem, EuroTL Vadeli İşlem, RubleTL Vadeli İşlem, YuanTL Vadeli İşlem, EUR/USD Çapraz Kuru Vadeli İşlem, Çelik Hurda Vadeli İşlem, Aylık Gecelik Repo Vadeli İşlem, Üç Aylık Gecelik Repo Vadeli İşlem, TL/Gr Altın Vadeli İşlem, Dolar/Ons Altın Vadeli İşlem, FBIST BYF Vadeli İşlem, BIST 30Endeks Vadeli İşlem, Pay Vadeli İşlem, Anadolu Kırmızı Buğday Vadeli İşlem,Makarnalık Buğday Vadeli İşlem, SASX10 Endeksi Vadeli İşlem, Ege Pamuk Vadeli İşlem ve Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri 29 Aralık 2017 Cuma günü sonunda itfa olacaktır. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası İşleyişine İlişkinUygulama Usulü ve Esaslarında duyurulduğu üzere söz konusu işlem günü sonunda;
- Pay, Anadolu Kırmızı Buğday, Makarnalık Buğday ve Ege Pamuk vadeli işlem sözleşmelerinde bulunan açık pozisyonlar doğrudan fiziki teslimata, diğer vadeli işlem sözleşmelerinde bulunan açık pozisyonlar nakdi uzlaşmaya konu olacaktır.
- BIST30 Endeks opsiyon sözleşmeleri, Mini BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmeleri, Döviz opsiyon sözleşmeleri ve Pay opsiyon sözleşmelerinde karda olan opsiyonlar otomatik kullanıma konu olacaktır. Pay opsiyon sözleşmelerinde karda olmasına rağmen hak kullanımı istenmeyen opsiyonlara ilişkin olarak talimat verilmesi gerekmektedir.
İşleme kapatılacak olan vadeli işlem sözleşmelerine ilişkin bilgiler ekte yer almaktadır. Yeni açılacak sözleşmeler 2 Ocak 2018 Salı gününden itibaren VİOP"ta işlem görmeye başlayacaktır. Sözleşmelere ilişkin bilgilere 2 Ocak 2018 tarihli mevcut sözleşmeler ve sözleşme değişiklik dosyası adlı raporlardan http://connect.borsaistanbul.com sayfası üzerinden erişilebilecektir.
Önemle duyurulur.
- http://eborsahaber.com/88562/2017/piyasalar/borsa-piyasalar/viopta-son-islem-gunu-vade-sonu-uyarisi/
Trafik Cezaları 2018"de Yüzde 14.47 Zamlanacak
Resmi Gazete"de 11 Kasım"da yayımlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği"nde Maliye Bakanlığınca yeniden değerleme oranının yüzde 14,47 olarak belirlenmesinin ardından 1 Ocak 2018"den itibaren uygulanacak trafik ceza miktarları da yeniden hesaplandı.
Trafik işaret ve levhalarına uymayanlar 108 lira ile cezalandırılacak. Hususi otomobili 0,50, hususi olmayan otomobilleri 0,20 promil üzerinde alkollü olarak kullanan sürücülere ilkinde bin 2 lira, ikincisinde bin 256 lira, üçüncüsünde ve daha fazlasında 2 bin 18 lira para cezası uygulanacak.
Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşanlara 235 lira, yüzde 30"dan fazla aşanlara 488 lira, radarların yerini belirleyen ve sürücüyü uyaran cihazları araçlarında kullananlara 2 bin 18 liradan 3 bin 42 liraya kadar para cezası verilecek.
Dönüş kurallarına uymayan ve önündeki aracı yeterli takip mesafesinde izlemeyen sürücülere 108"er, yasak alanda sollama yapanlara 235 lira ceza kesilecek.
Engelli park yerlerine aracını park edenlere 216 lira ceza uygulanacak. Gerekli makamdan izin almadan yarış ve koşu düzenleyen kişilere 488 lira para cezası uygulanacak.
2018"de muayene istasyonları işletme şartlarına uymaz ya da gerektiği şekilde araçları muayene etmezse ilkinde 8 bin, ikincisinde 13 bin 344 ve üçüncüsünde 26 bin 692 lira para cezası ödeyecek. Sürücü belgesiz araç kullanmanın cezası 2 bin 18 lira olacak, kırmızı ışık kuralına uymayanlara 235 lira ceza kesilecek.
Farklı okunmaya ya da okunamamaya neden olacak şekilde tescil plakasında değişiklik yapanlar 488 lira, tescilli aracı plakasız kullananlar 2 bin 18 lira ceza ödeyecek.
Aracına sahte plaka takan veya kullanan kişilere verilen 5 bin 191 liralık para cezası, 5 bin 942 liraya yükselecek.
Karayoluna, trafiği tehlikeye sokacak ve trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek şekilde bir şey atan, döken, bırakan, karayolunun yapısına, güvenlik tesisleri ile trafik işaretlerine zarar verenlere, bunların yerlerini değiştirenlere veya ortadan kaldıranlara" 488 lira para cezası kesilecek.
- http://eborsahaber.com/88560/2017/gundem/trafik-cezalari-2018de-yuzde-14-47-zamlanacak/
Eczacıbaşı Topluluğu, 1,5 Milyar Lira Yatırım Planladı
Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Atalay Gümrah, 2017"de 300 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirterek, "2018-2020 dönemi için yaklaşık 1,5 milyar lira yatırım planladık. Gelişme ve fırsatlara bağlı olarak ek yatırımlar mutlaka gündeme gelecektir." dedi.
2017 yılını değerlendiren ve 2018 öngörülerini paylaşan Gümrah, bu yılı temkinli bir olumlulukla planladıklarını, yıl içinde ortaya çıkan fırsatların büyük bölümünü değerlendirebildiklerini, riskleri minimum kayıpla yönettiklerini, ciro ve karlılık tarafında bütçe hedeflerini önemli oranda aştıklarını kaydetti.
Gümrah, 2017"de toplam gelirlerinin yüzde 24 büyüdüğü bilgisini vererek, "Türkiye"deki gelirlerimiz ağırlıklı olarak sektöründe pazar lideri marka ve kuruluşlarımızın başarısıyla büyüdü. Türkiye"de tüketim ürünleri pazarında talebin olumlu gelişimi ve yapı ürünleri tarafında inşaat sektöründeki büyümenin sürmesi işlerimizi olumlu etkiledi." diye konuştu.
Bu yıl hem ihracatlarını, hem de Türkiye dışındaki faaliyetlerden sağladıkları gelirleri artırdıklarını anlatan Gümrah, şunları ifade etti:
"Toplam yurt dışı gelirlerimiz 2017"de yüzde 32 büyüdü. Ciromuz içinde, yurt dışından sağladığımız gelirlerin oranı yüzde 50"yi aştı. Şimdi önümüze bakıyoruz. 2018 kolay olmayacak. En güç dönemlerde bile ülke ve özel sektör olarak ne kadar dayanıklı olduğumuzu bu yılki büyüme oranlarıyla kanıtladık. Topluluk olarak yatırım ve işlerimizi hem Türkiye hem de yurt dışında geliştirmeye devam ediyoruz. Özellikle Avrupa"da ki olumlu ekonomik ortamdan iyi yararlanmak önceliğimiz olacak. 2017"de 300 milyon liralık yatırım yaptık. 2018-2020 dönemi için yaklaşık 1,5 milyar lira yatırım planladık. Bu rakamlar sadece organik yatırımlarımızı kapsıyor. Öncelikli iş alanlarımızda farklı fırsatları sürekli takip ediyoruz, gelişmelere ve fırsatlara bağlı olarak ek yatırımlar mutlaka gündeme gelecektir."
Gümrah, gelecek yıl için faaaliyette bulundukları bütün sektörlerde reel anlamda ve iddialı bir büyüme öngördüklerini vurgulayarak, yapı ve tüketim ürünleri, doğal kaynaklar ve sağlık gruplarının bu büyümenin lokomotifi olmasını hedeflediklerini bildirdi.
Son yıllarda sergiledikleri büyüme trendinin daha üstünde bir performans hedeflediklerini aktaran Gümrah, "2018"de yüzde 20"leri aşan bir büyümeyi bütçeledik. Verimliliğimizi artırarak, yeni teknolojilere odaklanarak karlılığımızı daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Öncelikli hedefimiz yetkinlik ve rekabetçiliğimizin yüksek olduğu seramik, tüketim ürünleri, sağlık ve doğal kaynaklar alanlarında mevcut pazarlarımızda yaygınlığımızı artırmak, yeni pazarlara yatırım yapmak." şeklinde konuştu.
- "Paranın ileride daha da pahalı olacağına dair sinyaller alıyoruz"
Atalay Gümrah, faaliyet gösterdikleri alanlarda inovasyon ve dijitalleşmeye önem verdiklerine değinerek, 2000"li yılların başından bu yana teknolojik dönüşüm içinde bulunduklarını, bunu hiçbir zaman biitmeyecek bir süreç olarak gördüklerini söyledi.
Dijital dönüşümün iş modellerine etkin biçimde entegre edilebilmesinin önemine dikkati çeken Gümrah, yapay zeka, veri analitikleri ve sanayi 4.0 çerçevesinde şekillenen tüm konuları ve yeni teknolojileri entegre bir bakışla değerlendirdiklerini dile getirdi.
Kur riskini nasıl yönettiklerine dair görüşlerini paylaşan Gümrah, paranın eskisine göre pahalı hale geldiğini, bugün ise ileride daha da pahalı olacağına dair sinyaller aldıklarını belirterek, "Bu da bizi kur riskini daha da etkin yönetmeye, her şeyden önce kurun yönetilebilir bir risk olduğunu unutmamaya sevk ediyor. Bu nedenle şirketlerin döviz açık pozisyonlarını öncelikle dış gelirler ve ihracat gibi doğal yollarla, ardından da özel finansal araçlarla korumaya alması büyük önem taşıyor. Biz de kur risklerimizi dış satım ve dövize dayalı gelirlerimizle belirli bir oranda doğal olarak, daha sonrasında ise ihtiyaca göre türev enstrümanlarını kullanarak yönetiyoruz." ifadelerini kuullandı.
Gümrah, ABD ve Avrupa merkez bankaları gibi küresel ekonomide oyun kurucu yapıların beklenenden daha hızlı ve yüksek oranlarda faiz artırmasının, büyümek için dış kaynağa ihtiyaç duyan Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri yüksek maliyetli çözümler bulmaya yönlendirebileceğine dikkati çekti.
Kaynakların, daha yüksek getirili ve düşük riskli ülkelere akması olasılığının önemli bir risk olduğunu vurgulayan Gümrah, küresel ve jeopolitik belirsizliklerin birçok şirketin gündeminde yer aldığını, kendilerinin bu riskleri bütünsel bir bakış açısıyla yönettiğini söyledi.
Gümrah, stratejik pazarlarda marka yatırımlarını artırırken, Afrika ve Hindistan gibi gelişmekte olan ekonomilerde ürün ve hizmetlere alan açmaya çalıştıklarını aktararak, "Yapı ürünleri grubumuz, Hindistan ve Sahra altı Afrika"da, tüketim ürünleri grubumuz ise Kuzey Afrika ve Orta Doğu"da yeni iş geliştirme üzerine yoğun mesai harcıyor." dedi.
Hükümetin sağladığı teşvik ve reformlara yönelik de değerlendirmelerde bulunan Gümrah, bunları yakından takip ettiklerini, gelecek dönemde yatırımlarını bu avantajlardan yararlanacak şekilde kurgulamayı planladıklarını bildirdi.
- "Türkiye"de bütün olumsuzluklara karşın ortaya konulan performans etkileyici"
Atalay Gümrah, Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini, sanayi üretiminin güçlü olduğunu, ihracatın arttığını vurgulayarak, bu yılın yüzde 7 büyümeyle tamamlanacağını öngördüklerini bildirdi.
Dünyada benzer bir performans sergileyen ülkelerin sayısının son derece sınırlı olduğuna işaret eden Gümrah, "Kamu tarafında atılan adımların, özel sektör tarafında karşılaşılan güçlüklere rağmen gösterilen esneklik ve çabanın, tüketiciler ve diğer bütün paydaşların ekonomimize duyduğu inancın elde edilen bu başarının en önemli nedenleri olduğuna inanıyorum. Küresel ekonomide de olumlu hava sürüyor. Küresel ticarette talep artışı ve finansman kaynaklarının devam eden bolluğu, gelecek için de umut veriyor. 2018 yılına da bu pencereden bakıyorum." diye koonuştu.
Gümrah, Irak ile Suriye"de huzur ve istikrarın en kısa sürede sağlanmasını dilediklerini, bir süredir devam eden olağanüstü koşulların, ticareti ve Türkiye"den yapılan ihracatı olumsuz etkilediğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yaşanan güçlüklere rağmen faaliyette bulunduğumuz sektörlerde yakın coğrafyamızda, Orta Doğu, Hindistan ve Afrika"da ihracatımızı artırmak üzere yoğun bir mesai harcamaya devam ediyoruz. AB, Topluluğumuz için en büyük pazar. Burada Almanya, Fransa ve birlikten ayrılmaya hazırlanan İngiltere ön plana çıkıyor. Kuzey komşumuz Rusya"yı da bu değerlendirmeye ekleyebiliriz. Bu pazarlarda istikrarlı olarak büyüyoruz ve bu eğilimin gelecek yıl da süreceğini öngörüyoruz. Avrupa ekonomilerinin güçlü şekilde büyümeye devam etmesinin, Türkiye ekonomisi için en değerli fırsatlardan biri olduğuna inanıyorum. Bu nedenle Türkiye"nin AB ve Rusya ile siyasi ilişkilerinin olumlu gelişmesinin ülkemiz için önemli olduğuna inanıyorum.
Bir süredir petrol ve diğer emtia fiyatları daha dengeli seviyelerde seyrediyor. Böyle devam ederse Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde talep muhtemelen daha da artacak. Gelişmekte olan politik ilişkilerimiz sayesinde Türkiye bu coğrafyada yaratılacak değerden de daha fazla pay alabilir."
Türkiye"nin, dünyanın önemli ekonomileri içinde yer almaya devam edeceğini vurgulayan Gümrah, son yıllarda yaşanan bütün olumsuzluklara karşın sergilenen esneklik, irade ve ortaya konulan performansın etkileyici olduğunu sözlerine ekledi.
AA
- http://eborsahaber.com/88559/2017/sirket-haberleri/eczacibasi-toplulugu-15-milyar-lira-yatirim-planladi/
Türkiye"ye Gelen Yabancı Ziyaretçi % 22.13 Arttı
Kültür ve Turizm Bakanlığı"nın açıkladığı verilere göre; Türkiye"ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2017 yılı Kasım ayında geçen yıla göre % 22.13 Arttı.
" 2017 yılı Kasım ayında Ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı ayına göre %22,13 artış kaydedilmiştir.
Emniyet Genel Müdürlüğü"den alınan geçici verilere göre; 2017 yılı Kasım ayında Ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre %22,13 oranında bir artış göstererek 1 652 795 olmuştur.
Kasım ayında ülkemize gelen 1 652 795 yabancı ziyaretçinin 16 431 ( % 0,99 ) günübirlikçidir.
Kasım ayında ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu iller sıralamasında ilk 5 il aşağıdaki şekilde gerçekleşti:
1-İstanbul %50,37 (832 542 )
2-Edirne %13,36 ( 220 854 )
3-Artvin %11,30 ( 186 792 )
4-Antalya %7,78 ( 128 564 )
5-Ağrı %2,73 ( 45 079 )
2017 yılı Ocak-Kasım döneminde Ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı dönemine göre %27,68 artış kaydedilmiştir.
2017 yılı Ocak-Kasım döneminde Ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %27,68 artış göstererek 30 706 245 olmuştur.
2017 yılı Ocak-Kasım döneminde Ülkemize gelen 30 706 245 yabancı ziyaretçinin 359 028 (% 1,17) günübirlikçidir.
Ocak-Kasım döneminde Ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu iller sıralamasında ilk 5 il aşağıdaki şekilde gerçekleşti.
1-İstanbul %32,05 (9 841 185 )
2-Antalya %30,56 (9 383 831 )
3-Edirne %9,52 (2 924 497 )
4-Artvin %8,05 (2 472 023 )
5-Muğla %6,45 (1 979 900 )
- http://eborsahaber.com/88557/2017/gundem/turkiyeye-gelen-yabanci-ziyaretci-22-13-artti/
Coca-Cola İçecek Şişeleme Sözleşmesi 10 Yıl Daha Uzattı
Coca-Cola İçecek ile The Coca-Cola Company arasındaki mevcut şişeleme sözleşmesi 1 Ocak 2018 tarihiden itibaren geçerli olmak üzere 10 yıllık dönem için yenilendi.
Coca-Cola’nın (CCOLA) konu ile ilgili olarak Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği yazılı açıklama aşağıda yer almaktadır:
Coca-Cola İçecek ile The Coca-Cola Company arasındaki mevcut şişeleme sözleşmesi (bottling agreement) 1 Ocak 2018 tarihiden itibaren geçerli olmak üzere 10 yıllık dönem için yenilenmiştir.
- http://eborsahaber.com/88556/2017/sirket-haberleri/coca-cola-icecek-siseleme-sozlesmesi-10-yil-daha-uzatti/
Göltaş Çimento"nun Burdur"da ÇED Süreci Başladı
Göltaş Çimento"nun Burdur"da Tras Madeni Ocağı Projesi ile İlgili ÇED Süreci Başladı.
Göltaş Çimento’nun (GOLTS) konu ile ilgili olarak Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği yazılı açıklama aşağıda yer almaktadır:
BURDUR ili MERKEZ, ilçesi HALICILAR KÖYÜ, M24C2 PAFTA mevkiindeki GÖLTAŞ GÖLLER BÖLGESİ ÇİMENTO SAN.VE TİC. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 85350 RUHSAT NUMARALI I-B GRUBU TRAS MADENİ OCAĞI projesi ile ilgili olarak BURDUR Valiliğimize sunulan dosyayı P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği"nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.
- http://eborsahaber.com/88554/2017/sirket-haberleri/goltas-cimentonun-burdurda-ced-sureci-basladi/
Türkiye"nin Ham Petrol İthalatı Azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu"nun (TÜİK) yayınladığı verilere göre Kasım ayında 1 milyon 503 bin ton ham petrol ithal edildi.
Ham petrol ithalatı, bir önceki ay 2 milyon 290 bin ton ve geçtiğimiz yılın Kasım ayında 2 milyon 256 bin ton seviyesindeydi.
- http://eborsahaber.com/88558/2017/piyasalar/turkiyenin-ham-petrol-ithalati-azaldi/
Dış Ticaret Açığı, Kasım Ayında 6 Milyar 320 Milyon Dolar Oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılı Kasım ayı Dış Ticaret İstatistiklerini açıkladı.
" İhracat %11,2, ithalat %21,3 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2017 yılı Kasım ayında, 2016 yılının aynı ayına göre %11,2 artarak 14 milyar 217 milyon dolar, ithalat %21,3 artarak 20 milyar 537 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Dış Ticaret Açığı %52,4 Arttı
Kasım ayında dış ticaret açığı %52,4 artarak 6 milyar 320 milyon dolara yükseldi.
İhracatın ithalatı karşılama oranı 2016 Kasım ayında %75,5 iken, 2017 Kasım ayında %69,2"ye düştü.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %1,6 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2017 Kasım ayında bir önceki aya göre ihracat %1,6 arttı, ithalat %2,4 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2017 yılı Kasım ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat %11,1, ithalat %21,4 arttı.
Avrupa Birliği"ne ihracat %17 arttı
Avrupa Birliği"nin (AB-28) ihracattaki payı 2016 Kasım ayında %46,7 iken, 2017 Kasım ayında %49,1 oldu. AB"ye yapılan ihracat, 2016 yılının aynı ayına göre %17 artarak 6 milyar 983 milyon dolar olarak gerçekleşti.
En fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu
Almanya"ya yapılan ihracat 2017 Kasım ayında 1 milyar 376 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 908 milyon dolar ile İngiltere, 839 milyon dolar ile İtalya ve 733 milyon dolar ile ABD takip etti.
İthalatta ilk sırayı Almanya aldı
Almanya"dan yapılan ithalat, 2017 yılı Kasım ayında 1 milyar 982 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 981 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 906 milyon dolar ile Rusya ve 1 milyar 16 milyon dolar ile İtalya izledi.
Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %3,9 oldu
Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.3 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Kasım ayında ISIC Rev.3"e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %92,8"dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,9, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise %36,3"tür.
Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ithalatı içindeki payı %15,7 oldu
İmalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %81,1"dir. 2017 Kasım ayında yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %15,7, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise %42,7"dir. "
- http://eborsahaber.com/88555/2017/gundem/dis-ticaret-acigi-kasim-ayinda-6-milyar-320-milyon-dolar-oldu/
GYİAD 2018"de Dolar 4,3 TL; Euro 5,2 TL Bekliyor
Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği"nin (GYİAD) üyelerinin katılımıyla gerçekleştirdiği 2018 Yılı Beklentileri Araştırması"na göre, yeni yılın en büyük fırsatlarını sanal para birimleri ve dijital dönüşüm barındırıyor. Genç iş dünyası, ülke bağımsız yatırım için kripto paraların büyük bir fırsat olduğu düşüncesinde. Araştırmaya göre, 2018 yılsonu dolar kuru beklentisi 4,3 TL, Euro kuru beklentisi 5,2 TL olarak şekillenirken, yeni yatırımlar ve istihdamı artırmaya yönelik çalışmalar da yolda. Her üç GYİAD üyesinden ikisi 2018"de seçim olmayacağı düşüncesinde.
Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD), üyelerinin 2018 yılına yönelik beklenti ve tahminlerinin değerlendirildiği araştırmasının sonuçlarını açıkladı. GYİAD üyelerinin katılımıyla gerçekleşen çalışmaya göre, yeni yılda en büyük fırsatları dijital dönüşüm ve sanal para birimleri getirecek. Çalışmaya katılanların yüzde 50"sinden fazlası, kripto paralarla ülke bağımsız yatırım yapabilmeyi 2018"in en büyük fırsatı olarak görürken, yüzde 20"lik bir kesim de dijital dönüşümle birlikte yaşanan değişimi yakalamanın yeni fırsat kapıları açacağı görüşünde birleşiyor.
Dövizde beklenti yukarı yönlü
Genç iş insanlarının 2018 yılsonu dolar kuru beklentisi 4,3 TL, Euro kuru beklentisi 5,2 TL olarak şekillenirken, enflasyona ilişkin görüşler farklılık gösteriyor. Yeni yılda enflasyonun artacağını düşünenlerin oranı yüzde 53 iken, azalacağı yönünde görüş belirtenlerin oranı yüzde 20. Katılımcıların yüzde 70"i "Faiz oranlarında nasıl bir gelişme bekliyorsunuz?" sorusuna "Artacak" yanıtını verirken, düşüş bekleyenlerin oranı yüzde 10.
Yatırımlar ve istihdam sürecek
GYİAD üyeleri, 2018 yılında yeni yatırım ve istihdam çerçevesinde olumlu görüş belirtiyor. Buna göre, yeni yılda yeni yatırım planladığını belirtenlerin oranı yüzde 60 seviyesinde bulunurken, istihdam artışına gideceğini belirtenlerin oranı yüzde 57"ye ulaşıyor. Her üç üyeden ikkisi 2018 yılı içinde seçim beklemediğini ifade ederken, en önemli iki risk kaynağı ekonomi ve dış politik ilişkiler olarak sıralanıyor.
"Büyüme morali iyi kullanılmalı"
GYİAD Başkanı Yiğit Savcı, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, büyümede çift hanelere ulaşmanın verdiği moralin önümüzdeki dönemde iyi kullanılmasının gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:
"İş dünyası ülkemize olan inancını koruyarak büyümenin hızlanmasına büyük katkı sağladı ancak daha yapılacak çok iş olduğuna inanıyoruz. İki haneli büyümenin rehavetine kapılmadan, işlerimize dört elle sarılmalı, inovasyona ve ARGE"ye daha çok önem ve ağırlık vermeli, katma değeri daha yüksek ürünlere geçişi hızlandırmalıyız. Bu esnada da işgücümüzü sürekli eğitmemiz, dijitalleşme sürecinin dışında kalmadan ihracatta daha çok ülkeye ve müşteriye ulaşmayı hedeflememiz gerekiyor. Böylece işlerimizde daha sağlıklı bir altyapı kurarak ve rekabet gücümüzü artırarak hızlı ekonomik büyümeyi de kalıcı ve sağlıklı hale getirmiş ooluruz."
2018 yılı için en büyük fırsat nedir? (%)
Sanal para birimleri 52,8
Dijital dönüşüm 19,7
İnovasyon 12,2
Teşvikler 9,6
Diğer 5,7
2018 yılında yeni yatırım yapacak mısınız?
Evet %60
Hayır %40
2018 yılında şirketinizde istihdam artışı planlıyor musunuz?
Evet %56,7
Hayır %43,3
Dövizde yılsonu beklentiniz nedir?
Dolar 4,3 TL
Euro 5,2 TL
2018 yılında enflasyon nasıl bir seyir izleyecek?
Artacak %53,3
Aynı kalacak %26,7
Azalacak %20
2018 yılında faizlerde nasıl bir değişiklik bekliyorsunuz?
Artacak 70
Aynı kalacak 20
Azalacak 10
GYİAD hakkında:
Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD), 1986 yılında, genç yönetici ve işadamlarının ihtiyaç ve sorunlarına çözüm üretmek ve onları çeşitli platformlarda temsil etmek amacıyla kurulmuştur. GYİAD, toplum üzerinde genç yönetici ve işadamlarının siyasi ve ekonomik etkisini artırmak için çalışmalar yapan, yaratıcı girişimcilik projelerini destekleyen ve hızla büyüyen, etkili ve öncü bir sivil toplum örgütüdür. GYİAD, sosyal sorumluluk projeeleri üretmek, üyeler arası ticari ilişki ve işbirliğinin artırılması yönünde çalışmalar yapmak ve sektörel sorunların çözümüne yönelik projeler geliştirmek üzere faaliyetlerini sürdürmektedir.
- http://eborsahaber.com/88547/2017/gundem/gyiad-2018de-dolar-43-tl-euro-52-tl-bekliyor/